Geldig: 1 oktober - 31 december
STUUR EEN OPROEP NAAR:
Field Marshal Khalifa Belqasim Hafter
General Commander of the Libyan Arab Armed Forces (LAAF)
E: [email protected]
STUUR EEN KOPIE NAAR:
Ambassade van Libië
T.a.v Jalal E A Alashi
Victorialaan 28
1000 Brussel
E: [email protected]
Libië: laat activist onmiddellijk vrij
Nakhla Fezzan, werd gevraagd om op 13 januari 2024 naar het kantoor van het Agentschap voor Binnenlandse Veiligheid (ISA) te komen voor een ondervraging. Ze werd er zonder arrestatiebevel aangehouden.
Wie?
Activist en blogger Maryam Mansour al-Warfalli uit Libië.
Wat is er aan de hand?
Maryam Mansour al-Warfalli, ook bekend als Nakhla Fezzan, werd gevraagd om op 13 januari 2024 naar het kantoor van het Agentschap voor Binnenlandse Veiligheid (ISA) te komen voor een ondervraging. Ze werd er zonder arrestatiebevel aangehouden. De reden? De activist en blogger had op sociale media kritiek geuit op de distributie van kookgas in het zuiden van Libië. Ze wordt nog steeds vastgehouden in het hoofdkwartier van ISA zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld.
Wat wil Amnesty?
Amnesty International eist dat Libië Maryam Mansour al-Warfalli onmiddellijk vrijlaat.
ACHTERGROND
Bezorgdheid over mentale gezondheid
Sinds haar arrestatie heeft Maryam nog geen bezoek mogen ontvangen en heeft ze slechts twee keer kunnen bellen met haar familie. Haar mentale gezondheid gaat daardoor sterk achteruit. Op 2 mei hebben de gevangenisautoriteiten Maryam doorverwezen naar een psychiater, die adviseerde om haar op te nemen in het ziekenhuis van Benghazi. Maar na vijf dagen in het ziekenhuis werd de activist door ISA teruggebracht naar het hoofdkwartier zonder toestemming van haar behandelende arts.
Machtige gewapende groeperingenMaryam Mansour al-Warfalli had een bericht geplaatst op Facebook waarin ze kritisch was geweest over de manier waarop kookgas wordt gedistribueerd in het zuiden van het land. Het beheer van die distributie is in handen van de LAAF, oftewel de Libische Arabische Strijdkrachten. Dat is een machtige gewapende groepering die het oosten en zuiden van Libië controleert. Het Agentschap voor Binnenlandse Veiligheid (ISA), dat Maryam arresteerde, is verbonden aan de LAAF. Libië is momenteel verdeeld tussen twee groeperingen die strijden om legitimiteit, bestuur en territoriale controle. Naast de LAAF is er ook de Nationale Eenheid (GNU) die Tripoli en het grootste deel van West-Libië in handen heeft.