Geldig: 1 december - 16 maart 2025
STUUR EEN OPROEP NAAR:
Ambassade van Iran
Gholamhossein Mohseni Ejei
Franklin Rooseveltlaan 15
1050 Brussel
E: [email protected]
Iran: laat ter dood veroordeelde activiste vrij
Pakhshan Azizi is een humanitair hulpverlener en activist uit Iran. In juli 2024 werd ze ter dood veroordeeld voor “gewapende opstand tegen de staat”.
Wie?
De Koerdische activist Pakhshan Azizi uit Iran.
Wat is er aan de hand?
Pakhshan Azizi is een humanitair hulpverlener en activist uit Iran. Als Koerdische maakt ze deel uit van een onderdrukte etnische minderheid in haar land. In juli 2024 werd ze ter dood veroordeeld voor “gewapende opstand tegen de staat” door de Revolutionaire Rechtbank in Teheran na een manifest oneerlijk proces. Haar veroordeling is het gevolg van haar vreedzame humanitaire en mensenrechten-activiteiten. Ze kan elk moment worden geëxecuteerd.
Wat wil Amnesty?
Amnesty eist dat Iran het doodvonnis van Pakhshan Azizi onmiddellijk intrekt en de vrouw onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaat.
ACHTERGROND
Samen met familieleden opgepakt
Op 4 augustus 2023 werd Pakhshan willekeurig gearresteerd in haar ouderlijk huis. Ook andere familieleden, onder wie haar vader en zus, werden toen opgepakt. Ze werden allemaal overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis. Pakhshan werd er tijdens het proces van beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te willen brengen omdat ze in Syrië was. Haar advocaat benadrukte dat ze er als hulpverlener aan het werk was en gevluchte vrouwen en kinderen bijstond in het noordoosten van Syrië. Toch werd ze deze zomer ter dood veroordeeld. Haar familieleden kregen één tot twee jaar gevangenisstraf voor onder meer “het helpen van een misdadiger om zijn proces en veroordeling te ontlopen”.
Foltering en andere mishandeling
Sinds haar willekeurige detentie ging Pakhshan Azizi al verschillende keren in hongerstaking uit protest. Ze blijft haar activisme ook in de gevangenis voortzetten, daardoor startten de autoriteiten twee nieuwe zaken tegen haar en verhinderden ze het contact met haar familie. Pakhshan geeft aan dat ze tijdens haar ondervragingen gefolterd werd en te maken kreeg met andere vormen van mishandeling, opdat ze valse bekentenissen zou afleggen.