Dit zijn de resultaten van de Schrijfmarathon 2020

Dit zijn de resultaten van de Schrijfmarathon 2020

Wereldwijd werden in december 2020 meer dan 2,5 miljoen brieven geschreven tijdens de Schrijfmarathon. In Vlaanderen verzamelden we 98.726 brieven, kaartjes en handtekeningen. Samen met onze Franstalige collega’s eindigen we zo op een totaal van 247.000 acties. Die hadden al effect voor een deel van de mensen voor wie we in actie kwamen.

JULLIE BRIEVEN HEBBEN NU AL EFFECT
 

Ik wil Amnesty International bedanken om mee te strijden voor de vrijlating van demonstranten in Algerije. Hartelijk dank voor jullie acties.

journalist KHALED VOORLOPIG VRIJ

Vorige maand werd de Algerijnse journalist Khaled Drareni voorlopig vrijgelaten. Begin 2020 maakte hij een verslag van protesten tegen corruptie en het harde optreden van de politie. Samen met tientallen demonstranten werd hij opgepakt en veroordeeld tot twee jaar cel voor ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’.

Dankzij de steun van honderdduizenden Amnesty-supporters tijdens onze Schrijfmarathon kwam Khaled op 19 februari voorlopig vrij. Maar er zitten nog altijd activisten en journalisten vast omdat ze opkwamen voor hun mening. Amnesty eist ook hun onmiddellijke vrijlating en een aanpassing van de wetgeving die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzaam protest beknot.

Heropening onderzoek naar moord op Popi & Bongeka

Tijdens de Schrijfmarathon kwamen wereldwijd 316.796 mensen in actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika. Zij werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Honderdduizenden mensen voerden actie voor een heropening van het onderzoek naar de daders. Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, overhandigde een Amnesty-delegatie met Popi’s zus en moeder onze handtekeningen aan leden van de nationale politie. Het resultaat van hun gesprek: de politie beloofde officieel de zaak opnieuw te onderzoeken. 

Gustavo uit Chili bedankt jullie

Beste Amnesty-supporters,

Wij schrijven jullie om jullie te bedanken voor alle steun en solidariteit tijdens de Schrijfmarathon, waarin we samen streden voor waarheid, gerechtigheid en genoegdoening.

Naast de internationale druk voor gerechtigheid, die volgens ons cruciaal is, voelden we ons dankzij deze campagne gesteund door de warme boodschappen van duizenden mensen over de hele wereld.

Ze herinneren ons eraan dat velen van ons dromen van een betere wereld waarin de fundamentele rechten van alle mensen gepromoot en gerespecteerd worden. Dankzij jullie geloven we dat die toekomst  mogelijk is. In moeilijke tijden werd Amnesty International een grote steun en bondgenoot in onze strijd. We zullen jullie eeuwig dankbaar zijn en vragen jullie om dit essentiële werk te blijven voortzetten.

Warme groeten,
Gustavo en de familie Gatica Villarroel

Veel dank aan iedereen die de tijd nam om te schrijven en ons een hart onder de riem stak.
Ik ben overweldigd. Mijn moeder zal alle brieven geweldig vinden, het zal zoveel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle inspanningen die hierin zijn gestopt.

Nassima al-Sadah waarschijnlijk ‘vrij’ in juni 

Op 25 december 2020 veroordeelde het Strafhof in Riyad Nassima al-Sadah tot 5 jaar gevangenisstraf, met opschorting van de laatste 2 jaar, en een reisverbod van 5 jaar na het einde van haar straf. Die straf werd in maart 2021 door het Hof van Beroep bekrachtigd. Dat betekent dat Nassima, die sinds juli 2018 achter de tralies zit voor haar mensenrechtenwerk, waarschijnlijk in juni 2021 vervroegd kan vrijkomen. Dit wordt gezien als een relatief ‘positieve’ wending in haar zaak. Toch blijft de familie oproepen tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en hoopt ze op een pardon naar aanleiding van de Ramadan.

Nassima’s zoon Moussa nam intussen alle brieven en kaartjes voor zijn moeder in ontvangst en laat ons weten: "Ik was verrast dat sommige brieven ook aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef ‘En voor jou stuur ik de liefde van een moeder’, zo lief. Ik dacht eerst dat ik er een selectie van zou maken om aan mijn moeder voor te lezen, maar als ik de volle postzakken zie, realiseer ik me dat ze wil dat ik ze allemaal lees! Ik wil jullie enorm bedanken voor jullie solidariteit."

Schrijfmarathon goed nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de impact van jouw brieven na de Schrijfmarathon? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op onze ‘goed-nieuwsbrief ’.

Zodra er een positieve verandering is in het leven van één van de mensen voor wie we schreven, mag je van ons een update verwachten!

Privacy

hier niet op duwen