Deze mensen kwamen vrij

Deze mensen kwamen vrij


 

Amnesty voert intensief campagne voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Met succes. Ook in 2020 kwamen verschillende mensen weer op vrije voeten. Hieronder lichten we een aantal van hen uit. 


 

bahrein 
 NABEEL RAJAB  

Nabeel Rajab was tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij op Twitter kritiek uitte op de regering. Hij bekritiseerde onder meer de folterpraktijken in een  Bahreinse gevangenis. In juni kwam hij vervroegd vrij. “Ik ken mezelf en ik zal nooit zwijgen”, zegt Nabeel. “Ik zal blijven spreken voor slachtoffers die niet voor zichzelf kunnen spreken.”

 

 

Iran
 Narges mohammadi 

In 2016 kreeg Narges Mohammadi 16 jaar gevangenisstraf opgelegd door omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en deelnam aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen. Vanuit haar cel liet Narges weten: “Tot ik mijn laatste adem uitblaas zal ik niet ophouden te spreken over gerechtigheid, zal ik mijn stem verheffen tegen onderdrukking, zal ik degenen verdedigen die vrijheid willen.” In oktober 2020 werd ze vervroegd vrijgelaten.


  

Benin
 IGNACE SOSSOU 

De journalist Ignace Sossou werd in 2018 tot 18 maanden cel en een boete veroordeeld vanwege ‘intimidatie’. Dat gebeurde nadat hij in een tweet de openbaar aanklager had geciteerd. Zijn straf werd verminderd tot 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. “De acties van Amnesty hebben bijgedragen tot mijn vrijlating”, zei Ignace. “Jullie waren er altijd voor mij, vanaf het begin.”

china
 Li qiaochu 

De Chinese activiste Li Qiaochu werd in maart gearresteerd door de politie in Beijing. Waar en waarom ze werd vastgehouden is niet bekend, maar het was zeer waarschijnlijk vanwege haar activisme en dat van haar partner Xu Zhiyong. Li zet zich al jaren in voor vrouwen- en arbeidsrechten in China. Het komt niet vaak voor dat een Chinese mensenrechtenverdediger al zo snel weer vrijkomt. Wereldwijde acties hebben mogelijk aan haar vroege vrijlating bijgedragen. Na haar vrijlating bedankten Li en haar familie iedereen die voor haar in actie kwam. 


 

NIGER
 mamane kaka touda 

De journalist Mamane Kaka Touda zat sinds 5 maart gevangen nadat hij op sociale media berichtte over een mogelijke coronabesmetting in een ziekenhuis in de Nigerese hoofdstad. Hij werd aangeklaagd voor ‘het verspreiden van informatie die de openbare orde verstoort’. Na zijn vrijlating stuurde hij Amnesty International een bericht: “Ik wil de mensen die voor mij in actie kwamen bedanken. Willekeurige arrestaties en detenties houden ons niet tegen om ons werk te doen en door te gaan.”

vietnam
 tran thi nga 

De Vietnamese Tran Thi Nga werd in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Tran is afgelopen jaren vaak lastiggevallen voor haar mensenrechtenwerk, en zelfs geslagen. Ze is lid van de beweging ‘Vietnamese Women for Human Rights’ en demonstreerde voor democratische hervormingen. “Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijheid”, liet Tran Thi Nga weten. “Maar er zijn nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam. Ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.”

 

 

 

 

 

 

guinee
 oumar sylla 

Pro-democratie-activist Oumar Sylla werd opgepakt nadat hij in een radio-interview mensen had opgeroepen te demonstreren tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Die wijziging zou een derde presidentstermijn voor president Alpha Condé mogelijk maken. Oumar stuurde Amnesty na zijn vrijlating een brief: “Ik ben erg dankbaar voor alle steun en activiteiten die Amnesty-supporters ondernamen om mij vrij te krijgen. Toen ik illegaal werd opgesloten, wist ik diep van binnen dat ik niet alleen zou zijn en dat vrienden, advocaten en mensenrechtenorganisaties mij zouden steunen.”

 

 

Hoogtepunten in 2020