Chili: bescherm milieuverdedigers

Chili: bescherm milieuverdedigers

Goed nieuws op 24 november 2022 overhandigden collega’s van Amnesty Chili zo’n 4000 handtekeningen van mensen die vroegen om vrouwen die het recht op water verdedigen in het land te beschermen. De openbare aanklager verbond zich ertoe om de lopende onderzoeken tegen Lorena Dnoaire, Carolina Vliches, Verónica Vilches, Marjorie Marcel en andere verdedigers van het recht op water op te volgen en hun huidige beschermingsmaatregelen te herbekijken. Veel dank aan al wie zijn handtekening onder deze petitie plaatste.


 

BEDREIGD OMDAT ZE HET GEBREK AAN WATER AANKLAGEN 

Lorena Donaire en Carolina Vilches zijn lid van Mujeres Modatima, een organisatie voor de verdediging van water, land en milieu in de provincie Petorca in Chili. Ook Verónica Vilches is een milieuverdediger die werkt rond het recht op water in de regio.  

Ze worden dagelijks geïntimideerd, in de gaten gehouden, bedreigd en gestigmatiseerd omdat ze zich inzetten voor het recht op water. In de gebieden waar ze actief zijn, tasten de gevolgen van droogte de gezondheid en het leven van mensen uit lokale gemeenschappen al jaren aan. 

HUN WERK EN HET WATER, BEIDE VAN LEVENSBELANG 

Door het gebrek aan water in hun regio aan te klagen, verdedigen deze milieuactivisten het recht op leven, een zo gezond mogelijk leven en water. Daarvoor krijgen de leden van Mujeres Modatima en andere organisaties te maken met aanvallen en intimidatie. De feiten worden zelden onderzocht.

Lorena's huis werd in juni 2022 in brand gestoken. Ze woont nu met haar gezin bij anderen in. Haar kinderen hebben het erg moeilijk met wat er gebeurde. 

hier niet op duwen