Kom op voor mensenrechtenverdedigers

Kom op voor mensenrechtenverdedigers

Elke dag delen we samen miljoenen likes uit op sociale media. Een like voor een mensenrechtenverdiger is goed, maar zorgt er niet voor dat ze in alle veiligheid hun werk kunnen doen.

EEN POST LIKEN IS GOED, MAAR EEN PETITIE TEKENEN IS BETER.

 

Teken een petitie en #ChangeReality

Steun mensen die de moed hebben om elke dag te vechten voor mensenrechten.

Over de hele wereld worden mensen lastiggevallen, gefolterd, gevangengezet of zelfs gedood. Waarom? Omdat ze vreedzaam opkomen voor hun rechten en die van anderen. Ze durven de confrontatie aangaan met de machthebbers en die nemen het hen niet in dank af.  

Geef vandaag de strijd van deze dappere mensenrechtenverdedigers een extra stem. Geef hen zichtbaarheid, zodat ze veiliger zijn om hun rechten te claimen.

Teken DE petitieS!

Maak mee het verschil voor mensenrechtenverdedigers

Tienduizenden, zelfs honderdduizenden handtekeningen van burgers wereldwijd en ons lobbywerk achter de schermen zorgen ervoor dat één op de vier schrijfacties van Amnesty, zoals een petitie, een positief resultaat oplevert.

Jullie acties hebben effect

Tep Vanny is het bewijs dat jouw handtekening telt!

De Cambodjaanse (foto hierboven) werd onterecht tot 2,5 jaar cel veroordeeld, omdat ze opkomt voor de huisvestingsrechten van haar gemeenschap. Op 20 augustus kwam ze vervroegd vrij, na een intensieve campagne en honderdduizenden handtekeningen uit alle hoeken van de wereld.

Meer goed nieuws dankzij jullie acties

Mensenrechtenverdedigers wereldwijd onder vuur

  • In 2018 werden meer dan 321 mensenrechtenverdedigers gedood in 27 landen.

  • Colombia is het dodelijkste land voor verdedigers met niet minder dan 126 mensen die er gedood werden omwille van hun mensenrechtenwerk.  

  • Wereldwijd werden ruim 3.500 mensenrechtenverdedigers gedood sinds 1998. Het jaar waarin de zogenaamde "VN-verklaring voor mensenrechtenverdedigers" aangenomen werd.

"Het speelt altijd door mijn hoofd dat ik gedood of ontvoerd zal worden. Maar ik weiger in ballingschap te gaan. Ik ben een mensenrechtenverdediger en ik zal deze strijd niet opgeven." 

Berta Cáceres uit Honduras die in 2016 werd vermoord

Mensen die zich uit durven spreken tegen onrecht, liggen onder vuur. Regeringen, bedrijven, gewapende groeperingen, groepen die haat zaaien en oproepen tot discriminatie en anderen proberen hen het zwijgen op te leggen.

Activisten worden weggezet als criminelen. Ze worden bestempeld als terroristen, landverraders, fraudeurs en zelfs als ‘buitenlandse agent’ oftewel spion. Daarna gaat de aanval op hen verder. Met lastercampagnes wordt hun reputatie verder aangetast, zij worden achter de tralies gezet of met geweld wordt hen het zwijgen opgelegd.

Ook worden vakbonden ontbonden en kranten verboden. Sociale media worden geblokkeerd. Online activiteiten worden op onwettige wijze gecontroleerd. En vreedzame demonstranten worden met geweld bestreden. Opkomen voor de mensenrechten is moeilijk en gevaarlijk geworden.

Daarom zijn mensenrechtenverdedigers belangrijker dan ooit tevoren. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting. Durven het op te nemen tegen racisme en seksisme. Hebben het lef om marteling te veroordelen en onze machthebbers ter verantwoording te roepen.

Dit zijn mensenrechtenverdedigers

RAPPORT: "Human right defenders under threat"

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel