Kom op voor mensenrechtenverdedigers

Kom op voor mensenrechtenverdedigers

Teken een petitie en #ChangeReality

Filters maken de realiteit niet beter. Jouw handtekening wel.

Steun mensen die de moed hebben om elke dag te vechten voor mensenrechten.

Over de hele wereld worden mensen lastiggevallen, gemarteld, gevangengezet of zelfs gedood. Waarom? Omdat ze vreedzaam opkomen voor hun rechten en die van anderen. Ze durven de confrontatie aangaan met de machthebbers en die nemen het hen niet in dank af.  

Geef vandaag de strijd van deze dappere mensenrechtenverdedigers een extra stem. Geef hen zichtbaarheid, zodat ze veiliger zijn om hun rechten te claimen.

Teken hun petitie!

Maak mee het verschil voor mensenrechtenverdedigers.

Tienduizenden, zelfs honderdduizenden handtekeningen van burgers wereldwijd en ons lobbywerk achter de schermen zorgen ervoor dat één op de vier schrijfacties van Amnesty, zoals een petitie, een positief resultaat oplevert. 

Jullie acties hebben effect

Tep Vanny is het bewijs dat jouw handtekening telt!

De Cambodjaanse (foto hierboven) werd onterecht tot 2,5 jaar cel veroordeeld, omdat ze opkomt voor de huisvestingsrechten van haar gemeenschap. Op 20 augustus kwam ze vervroegd vrij, na een intensieve campagne en honderdduizenden handtekeningen uit alle hoeken van de wereld.

Mensenrechtenverdedigers wereldwijd onder vuur

  • In 2017 werden 312 mensenrechtenverdedigers vermoord in 27 landen.
  • In 63 landen waren er lastercampagnes om mensenrechtenverdedigers in een kwaad daglicht te stellen.
  • Wereldwijd werden ruim 3.500 mensenrechtenverdedigers vermoord sinds 1998.

Nog goed nieuws dankzij jullie acties

Dit doen mensenrechtenverdedigers

MOEDIGE MENSEN DIE ELKE DAG STRIJDEN VOOR MENSENRECHTEN

Mensen die zich uit durven spreken tegen onrecht, liggen onder vuur. Regeringen, bedrijven, gewapende groeperingen, groepen die haat zaaien en oproepen tot discriminatie en anderen proberen hen het zwijgen op te leggen.

Activisten worden weggezet als criminelen. Ze worden bestempeld als terroristen, landverraders, fraudeurs en zelfs als ‘buitenlandse agent’ oftewel spion. Daarna gaat de aanval op hen verder. Met lastercampagnes wordt hun reputatie verder aangetast, zij worden achter de tralies gezet of met geweld wordt hen het zwijgen opgelegd.

Ook worden vakbonden ontbonden en kranten verboden. Sociale media worden geblokkeerd. Online activiteiten worden op onwettige wijze gecontroleerd. En vreedzame demonstranten worden met geweld bestreden. Opkomen voor de mensenrechten is moeilijk en gevaarlijk geworden.

Daarom zijn mensenrechtenverdedigers belangrijker dan ooit tevoren. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting. Durven het op te nemen tegen racisme en seksisme. Hebben het lef om marteling te veroordelen en onze machthebbers ter verantwoording te roepen.


"Het speelt altijd door mijn hoofd dat ik gedood of ontvoerd zal worden. Maar ik weiger in ballingschap te gaan. Ik ben een mensenrechtenverdediger en ik zal deze strijd niet opgeven."  - Berta Cáceres uit Honduras die in 2016 werd vermoord


 

mensenrechtenverdedigers in beeld

Extra informatie over mensenrechtenverdedigers

RAPPORT: "Human right defenders under threat": Lees het volledige rapport

Enkele minuten van jouw tijd veranderen levens

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.