Bescherm de rechten van ouderen!

Petitie

Bescherm de rechten van ouderen!

Rechten van ouderen worden onvoldoende beschermd en een internationaal verdrag is nodig.

Overal ter wereld lopen ouderen bijzondere risico’s. Zij worden ontmenselijkt, verwaarloosd en mishandeld, louter omwille van hun leeftijd. Het wordt tijd dat het mensenrechtenkader zorgt dat ze de gepaste bescherming krijgen. 

De situatie van ouderen in rusthuizen was een schrijnend voorbeeld van hoe zij door Covid-19 in de blinde hoek van de overheid belandden. Amnesty documenteerde ook hoe conflicten en andere crises wereldwijd ouderen in gevaar brachten.

In Nigeria zijn zij een specifiek doelwit van Boko Haram en in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach lijden ouderen al decennia. In Myanmar en Bangladesh bleven ouderen in vluchtelingenkampen verstoken van hulp.

De rechten van ouderen worden onvoldoende beschermd en een versterking van het internationaal kader dringt zich op!
Er is namelijk geen internationaal verdrag voor de rechten van ouderen, terwijl dit wél bestaat voor bijvoorbeeld kinderen of personen met een handicap of slachtoffers van specifieke vormen van discriminatie.

De discussie is volop aan de gang en de Belgische overheid kan en moet daarin een actieve rol opnemen, als lid van de VN-werkgroep rond veroudering. België moet zich publiek voorstander tonen van zo’n VN-verdrag voor de rechten van ouderen, dat hun rechten eerbiedigt, beschermt en naleeft.

Teken dus de petitie en eis dat België zich actief inzet voor een internationaal verdrag voor de rechten van ouderen.

 

 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.
hier niet op duwen