Atena Daemi uit Iran

Atena Daemi uit Iran

Atena komt op tegen de doodstraf. Ze liet zich er kritisch over uit op Facebook en Twitter. Ze kreeg hiervoor 7 jaar gevangenisstraf.

SCHRIJF VOOR ATENA UIT IRAN: IN DE CEL OM HAAR STRIJD TEGEN DE DOODSTRaf

Wie? 

Atena Daemi

Waarom schrijven?

Atena komt op tegen de doodstraf. Ze liet zich er kritisch over uit op Facebook en Twitter. Ze kreeg hiervoor 7 jaar gevangenisstraf.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Zoals zovelen droomt de 30-jarige Atena dat de doodstraf in Iran ophoudt te bestaan. Op Facebook en Twitter levert ze stevig kritiek op executies, ze woont vreedzame protesten bij en deelt flyers uit. Eenvoudige acties in onze ogen, maar in Iran moet je daarvoor heel wat lef hebben.

In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt. Daarna volgden 51 dagen in eenzame opsluiting. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat.

Na een schijnproces dat amper een kwartiertje duurde, werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel voor “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, “verspreiding van propaganda tegen het systeem” en “belediging van de Opperste Leider”. Ze werd niet meteen opgesloten. Atena tekende beroep aan en haar celstraf werd gehalveerd.

In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf van 7 jaar uit te zitten. Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden en mishandeld in een gevangenis in een voormalige kippenfabriek.

Haar gezondheid takelt met de dag af door de slechte leefomstandigheden in de gevangenis.


onze oproep

We roepen de Iraanse autoriteiten op om Atena Daemi onmiddellijk vrij te laten. Tijdens haar gevangenschap moet ze toegang hebben tot medische zorg.


 

doe mee met de schrijfmarathon

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

hier niet op duwen