Steun Atena en haar strijd tegen de doodstraf

Petitie

Steun Atena en haar strijd tegen de doodstraf

5.085 / 10.000 handtekeningen

Atena komt op tegen de doodstraf. Ze voerde online en offline campagne tegen de doodstraf in haar land. Ze kreeg zeven jaar gevangenisstraf.  

De 30-jarige Atena droomt ervan dat de doodstraf in Iran ophoudt te bestaan. Op Facebook en Twitter leverde ze stevige kritiek op executies. Ze heeft ook al vreedzame protesten bijgewoond en flyers uitgedeeld. Eenvoudige acties in onze ogen, maar in Iran moet je daarvoor heel wat lef hebben.

In oktober 2014 werd Atena opgepakt. Daarna volgden 51 dagen in eenzame opsluiting. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat.

Na een schijnproces dat amper een kwartiertje duurde, werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel voor “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, “verspreiding van propaganda tegen het systeem” en “belediging van de Opperste Leider”. Atena tekende beroep aan en haar celstraf werd gehalveerd.

In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar celstraf uit te voeren. Begin 2018 zat ze ruim drie maanden opgesloten in een voormalige kippenfabriek, waar ze mishandeld werd. Door de slechte leefomstandigheden in de gevangenis takelt haar gezondheid met de dag af.

Terwijl Atena in de gevangenis zat, werden er nog eens 3 maanden en daarna ook nog 2 jaar en 74 zweepslagen toegevoegd aan haar celstraf. 

We roepen de Iraanse autoriteiten op om Atena Daemi onmiddellijk vrij te laten. Tijdens haar gevangenschap moet ze toegang hebben tot medische zorg.

 

Eis haar vrijlating

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun ook deze mensenrechtenverdedigers

Privacy

hier niet op duwen