Egypte: laat student Ahmed Samir vrij

Petitie

Egypte: laat student Ahmed Samir vrij

18.485 / 20.000 handtekeningen

UPDATE 01/08/2022: Er liep dit weekend goed nieuws binnen! Ahmed Samir kon op zaterdag de gevangenis verlaten. Dat gebeurde nadat hij op vrijdag een presidentieel pardon kreeg. Het is voorlopig onduidelijk of er voorwaarden aan zijn vrijlating gekoppeld zijn. Wat wel duidelijk is, is dat Ahmed Samir niet één dag in de cel had moeten doorbrengen. Dank aan al wie voor hem actie ondernam!


De Egyptische masterstudent Ahmed Samir Santawy (30) wordt sinds februari 2021 vastgehouden in de Tora-gevangenis in Egypte. Na zijn studie Antropologie wilde hij met zijn verloofde Souheila Yildiz een leven opbouwen in Gent. 

Maar die droom viel op 1 februari in duigen. Tijdens een bezoek aan Ahmeds thuisland Egypte werd de student gearresteerd. Tijdens zijn eerste verhoor werd hij ondervraagd over zijn academisch onderzoekswerk over islam, vrouwenrechten en abortus. 

Op 4 juli 2022 werd Ahmed Samir Santawy door een noodrechtbank veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van zogenaamd 'nepnieuws'. 

Eis de vrijlating van ahmed samir santawy.


De arrestatie, de veroordeling, ik kan het niet vatten. Ahmed is een academicus die met vrouwenstudies bezig is en niet met politiek activisme. Hij is niet alleen de liefde van mijn leven, maar ook een gulle en liefdevolle vriend die veel geeft om rechtvaardigheid in de samenleving – een echte antropoloog.
– Souheila Yildiz, verloofde van Ahmed

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.