Egypte: laat student Ahmed Samir vrij

Petitie

Egypte: laat student Ahmed Samir vrij

11.107 / 15.000 handtekeningen

UPDATE 22/06/2021: Ahmed Samir Santawy werd veroordeeld tot 4 jaar cel door een speciale noodrechtbank. Hij kan tegen deze veroordeling geen beroep aantekenen. De straf dient wel bevestigd te worden door de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en hij kan ze ook kwijtschelden. Amnesty blijft Ahmeds onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating eisen. Voer mee met ons de druk op. 

De Egyptische student Ahmed Samir (29) wordt sinds februari vastgehouden in de Toragevangenis in Egypte. Hij zou normaal na het afmaken van zijn studies trouwen met zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz. Samen zouden ze een leven opbouwen in Gent.

Op 1 februari viel hun droom in duigen. Tijdens een bezoek aan Ahmeds thuisland Egypte werd hij gearresteerd. Vijf dagen lang wist niemand waar de student zich bevond. Volgens Ahmed werd hij tijdens zijn verhoor zelfs geschopt en geslagen door zijn ondervragers. Hij had tot nu toe geen toegang tot zijn advocaat.

De autoriteiten vragen hem vooral naar zijn academisch onderzoekswerk over islam, vrouwenrechten en abortus. Ze bevragen hem ook over een Facebook-groep die kritisch staat tegenover de Egyptische overheid.

Amnesty International beschouwt Ahmed als een gewetensgevangene, vastgehouden vanwege zijn academisch werk en roept op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Zet onze eis kracht bij – teken de petitie en roep de Egyptische autoriteiten op om Ahmed onmiddellijk vrij te laten.

Eis de vrijlating van ahmed samir santawy.

"Help me alsjeblieft om de liefde van mijn leven terug te krijgen." - Souheila Yildiz, verloofde van Ahmed

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.