Hongarije: Laat Ahmed H. vrij en stop het misbruik van de terrorismewetgeving

Hongarije: Laat Ahmed H. vrij en stop het misbruik van de terrorismewetgeving

Ahmed is als terrorist bestempeld en heeft een gevangenisstraf van 10 jaar gekregen nadat hij met een megafoon opriep tot kalmte aan de Hongaarse grens.

In augustus 2015 liet Ahmed zijn woning en zijn gezin achter in Cyprus en ging hij zijn bejaarde ouders en zes andere familieleden helpen Syrië te ontvluchten en veiligheid te vinden in Europa. Een maand later zaten ze samen met honderden andere vluchtelingen vast aan de Hongaarse grens, nadat de politie de grens tussen Hongarije en Servië had afgesloten.

Er braken schermutselingen uit tussen de Hongaarse politie en vluchtelingen en migranten. De politie gebruikte traangas en een waterkanon. Tientallen vluchtelingen raakten gewond. Sommigen gooiden met stenen en andere voorwerpen – ook Ahmed. Maar nieuwsbeelden tonen duidelijk dat Ahmed ook een megafoon gebruikte om beide kanten tot kalmte aan te manen.

Voor deze feiten bevond een Hongaarse rechtbank Ahmed in november 2016 schuldig aan “een terreurdaad” onder de extreem vage Hongaarse antiterrorismewetgeving. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Ahmed H ging in beroep tegen deze uitspraak. Op 15 juni 2017 oordeelde het hof van beroep dat het proces tegen hem moet worden overgedaan. Lees meer.

Stenen gooien is geen terreurdaad. Roep de Hongaarse overheid op om Ahmed vrij te laten, en een einde te maken aan het misbruik van de antiterrorismewetgeving.

Teken nu

We vragen je geboortedatum enkel om na te gaan of je een unieke persoon bent.

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

 

hier niet op duwen