FOTOTENTOONSTELLING INSIDE LUCHA (DRC) & MENSENRECHTENMONUMENT GENT

In het parkje rond het Gravensteen staat sinds 1996 een heus mensenrechtenmonument. Het kwam er op initiatief van onze lokale Amnesty-groep Gent 160. De aanleiding is de verdwijning van de Hondurese mensenrechtenactivist José Eduardo Lopez op kerstavond 1984, die nooit werd teruggevonden. De lokale groep heeft jarenlang actie gevoerd en bouwde een goed contact op met zijn vrouw Nora.

Maar het monument is meer dan een graf voor José. Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers van verdwijningen wereldwijd en een voortdurende aansporing tot engagement tegen onrecht. De kunstenaarsvereniging Honest Art Movement ofte HAM hielp het werk mee realiseren. HAM-kunstenaar MaRf stond in voor het ontwerp. Het werk is een silhouet van een vrouw. Een silhouet als een schaduwbeeld van de verdwenenen. Een vrouw omdat vrouwen het meest vervolgd worden. MaRf gebruikt als model voor zijn werk het silhouet van Nora.

Tijdens de Gentse Feesten organiseren de Gentse Amnesty-groepen in de Sint-Niklaaskerk (op de Korenmarkt in Gent) samen een fototentoonstelling met dit filmpje over het monument. Uiteraard loopt er tegelijk een schrijfactie. De kerk is open vanaf 10u. Kom eens langs: het is vakantie en er is best wat te beleven in de stad tijdens de Gentse Feesten J.

Fototentoonstelling : Mensenrechten, Inside Lucha van Thomas de Wouters

Ook liefhebbers van de Democratische Republiek Congo kunnen tijdens de Gentse Feesten best even langs de Sint-Niklaaskerk lopen. Er hangen vanaf 13 juli 20 foto’s over de jongerenbeweging “La Lutte pour le Changement”, kortweg LUCHA, genomen door gerenommeerd fotograaf Thomas de Wouters.

Zijn foto’s, waarin onder meer de onlangs overleden mensenrechtenactivist Luc Nkulula afgebeeld wordt (zie afbeelding), werden gepubliceerd in de New York Times. James Estrin beschreef de stijl van Thomas in de New York Times als volgt: “De plaats die het subject inneemt in Thomas de Wouters’ foto’s is wat hen onderscheidt. Dat en zijn visuele aanpak. Zijn vreemde, rechthoekige, zwart-wit afbeeldingen lijken wel gemaakt door een New Yorkse straatfotograaf uit de jaren ’60 alsof die in het heden losgelaten werd.”

LUCHA is een niet hiërarchische, apolitieke, niet-gewelddadige organisatie die vecht voor meer sociale rechtvaardigheid. Ze werken rond thema’s als het respecteren van de grondwet, toegang tot water, onderwijs, hygiëne en volksgezondheid, voor veiligheid, oplossingen voor werkloosheid, …De organisatie telt meer dan duizend activisten verspreid over 18 steden in DRC. Ook binnen de diaspora in Europa, Amerika en Zuid-Afrika zijn er inmiddels 3 Lucha-afdelingen met activisten die de mensenrechtensituatie in Congo behartigen. 

Expo in coproductie met 11.11.11.

Gemeente: 
Gent
Plaats - Adres: 
Sint-Niklaaskerk (op de Korenmarkt in Gent)

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

hier niet op duwen