Stop seksueel geweld in Tunesië

Stop seksueel geweld in Tunesië

Als je seksueel geweld overleeft in Tunesië, krijg je nog te vaak schaamte en schuld als antwoord. In plaats van beschermd te worden, word je slachtoffer van de wet.

Je kan nergens terecht voor hulp. 

Een tiener wordt gedwongen om te trouwen met haar verkrachter, een vrouw kan haar verkrachting niet aangeven omdat haar aanvaller haar man is, mannen en vrouwen worden aangevallen omwille van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ze zijn slachtoffers, geen criminelen. En als de wet niet tegen hen discrimineert, zijn het de sociale taboes. 

Slachtoffers krijgen geen toegang tot justitie en medische zorgen waar ze recht op hebben. Telkens wordt hen gezegd om er gewoon mee te leren omgaan, maar is het geen tijd dat de Tunesische autoriteiten hiermee leren omgaan?

Roep de Tunesische autoriteiten op om van seksueel en gendergerelateerd geweld een prioriteit te maken en te zorgen dat slachtoffers toegang hebben tot justitie en gezondheidszorg. 

Ik roep de Tunesische autoriteiten op om:

  • Te verzekeren dat slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld een betere toegang hebben tot gezondheidszorg en justitie zonder sociale en wettelijke vooroordelen;
  • Een omvattende wet aan te nemen om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken;
  • Schadelijke wetten te herzien, door:

- Verkrachting binnen het huwelijk te erkennen en verkrachting te definiëren volgens de internationale standaarden;
- Verkrachters en kidnappers niet te laten ontsnappen aan vervolging door met hun tienerslachtoffers te trouwen;
- Seksuele relaties tussen ongetrouwde, instemmende volwassenen en relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer te criminaliseren. 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te gaan of je een unieke persoon bent.