Saudi-Arabië moet activisten onmiddellijk vrijlaten

Saudi-Arabië moet activisten onmiddellijk vrijlaten

Actietermijn: 
08/03/2019

Saudische vrouwen de weg op, maar activisten de cel in

Op 24 juni 2018 werd in Saudi-Arabië het verbod voor vrouwen om auto te rijden, officieel opgeheven. Die ommekeer kwam er niet zomaar. Jarenlang voerden Saudische vrouwen campagne tegen het rijverbod, veel van hen hebben daarvoor een zware tol betaald. Want terwijl kroonprins Mohammad Bin Salman zichzelf graag presenteert als hervormer, sluit hij tegelijkertijd activisten op die zich inzetten voor gelijke rechten. 

LOUJAIN, IMAN EN AZIZA

In Saudi-Arabië zijn sinds mei 2018 heel wat activisten - die strijden voor vrouwenrechten - opgepakt. Onder hen Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en​ Aziza al-Yousef. Zij waren onder meer betrokken bij de campagne tegen het rijverbod. De vrouwen riskeren tot 20 jaar gevangenisstraf.  

De Saudische autoriteiten beschuldigen de activisten ervan een 'cel' te vormen die de staatsveiligheid bedreigt vanwege hun 'contacten met het buitenland met als doel de stabiliteit en de sociale structuur van het land te ondermijnen'.

Loujain, Aziza en Iman riskeerden hun vrijheid om de rechten van meisjes en vrouwen in hun land te beschermen. Vandaag - op Internationale Vrouwendag - willen we hen daarin bijstaan. 

hier niet op duwen