Rusland: autoriteiten blokkeren vrijlating Oezbeekse activist

Rusland: autoriteiten blokkeren vrijlating Oezbeekse activist

De Russische autoriteiten houden nog steeds de vrijlating tegen van Ali Feruz (pseudoniem voor Khudoberdi Nurmatov), activist en journalist uit Oezbekistan. 

Ali Feruz is een journalist van een onafhankelijk nieuwsblad in Oezbekistan. Hij werd gemarteld door agenten van de Oezbeekse veiligheidsdienst omdat hij weigerde een informant te worden. In 2008 vluchtte Ali daarom naar Rusland, waar hij asiel aanvroeg.

Ali Feruz' asielaanvraag in Rusland werd dit jaar afgewezen en op 1 augustus werd hij opgepakt en veroordeeld tot een gedwongen terugkeer naar Oezbekistan. Daar loopt hij het risico opnieuw gefolterd te worden. Meteen zetten zijn advocaten een procedure in gang bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een Russische rechter besloot daarop dat Feruz niet mag worden uitgeleverd aan Oezbekistan zolang het Europees Hof zijn zaak behandelt.

Volgens de onafhankelijke, kritische Russische krant Novaya Gazeta zou Ali Feruz eind november worden vrijgelaten en kon hij Rusland verlaten. Zijn ticket was al geboekt. Op het laatste moment werd hij toch vastgehouden op basis van verzonnen aanklachten. Hij kreeg een boete omdat hij illegaal zou werken voor Novaya Gazeta.

Teken de petitie en roep de Russische autoriteiten op Ali Feruz onmiddellijk vrij te laten, hem uit Rusland te laten vertrekken en gedwongen terugkeer naar Oezbekistan te voorkomen.

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.