Saoedische jongens ter dood veroordeeld

Saoedische jongens ter dood veroordeeld

Drie Saoedische jongens kunnen ieder moment geëxecuteerd worden. Abdullah, Dawood en Ali waren alle drie minderjarig toen ze werden gearresteerd.

Abdullah Hasan al-Zaher en Dawood Hussein al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 16 en 17 jaar oud waren. Op 22 oktober 2014 werden ze ter dood veroordeeld, onder meer voor ‘het meedoen aan demonstraties en opstanden’, ‘het roepen van leuzen tegen de staat met de bedoeling de staatsveiligheid in gevaar te brengen en de overheid omver te werpen’ en ‘een gewapende overval’.

Ali al-Nimr

Ali Mohammed Baqir al-Nimr is ter dood veroordeeld voor feiten die hij gepleegd zou hebben toen hij 17 was. Hij werd in 2014 ter dood veroordeeld voor misdrijven zoals deelname aan anti-regeringsbetogingen, aanvallen op de veiligheidsdienst, bezit van een machinegeweer en gewapende overval. Ali is bovendien de neef van de vooraanstaande sjiitisch geestelijke Sheikh Nimr Baqir al-Nimr die begin januari 2016 werd geëxecuteerd.

Alle drie de jongeren beweren ze te zijn gefolterd tijdens hun ondervragingen. Ze kregen in het begin ook geen toegang tot een advocaat. 

De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf. De doodstraf toepassen op iemand die een misdaad zou begaan hebben toen hij minderjarig was, is bovendien een flagrante schending van het internationaal recht.

Teken de petitie en eis dat de straf van Ali, Dawood en Abdullah  wordt teniet gedaan en dat ze een eerlijk proces krijgen. De klachten over foltering en mishandeling moet onderzocht worden.

Teken de petitie!