14-jarige Egyptische jongen gemarteld en verdwenen

14-jarige Egyptische jongen gemarteld en verdwenen

Op 12 januari viel de Egyptische veiligheidsdienst het ouderlijk huis binnen van de 14-jarige Aser Mohamed.

De agenten zeiden Aser mee te nemen voor een kort verhoor. Aser was daarna 34 dagen spoorloos.

Aser vertelde dat hij elektroshocks kreeg en urenlang achter elkaar werd opgehangen aan zijn armen en benen. Daarmee wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Cairo. Aser zit nu in voorarrest, terwijl dat in Egypte verboden is voor kinderen onder de 15.
Op 27 september bezocht Amnesty Aser. Ook zijn mama ging mee. Ze kregen slechts tien minuten samen.

De omstandigheden waarin Aser zit opgesloten zijn schrijnend. Hij zit samen met volwassenen in de cel. De vraag van zijn advocaat om hem over te brengen naar een faciliteit voor jongeren blijft onbeantwoord. Ook is er nog steeds geen onderzoek opgestart naar de vermeende folteringen. Ondertussen is het schooljaar gestart. Dat weegt zwaar door bij Aser. Hij wil gewoon bij zijn vrienden zijn. Zijn mama probeerde hem tevergeefs aan het lachen te brengen. De spanning waaronder hij staat is onmogelijk op te lossen met een bezoekje van tien minuten. 

Roep de autoriteiten van Egypte op Aser onmiddellijk vrij te laten, de martelingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten. Teken de petitie!

TEKEN DE PETITIE

We vragen je geboortedatum enkel om na te gaan of je een unieke persoon bent.