Inheemse en afro-Colombiaanse gemeenschappen in gevaar

Inheemse en afro-Colombiaanse gemeenschappen in gevaar

Ondanks het vredesakkoord dat vorig jaar werd ondertekend in Colombia, blijven inheemse en afro-Colombiaanse gemeenschappen elke dag lijden door geweld en mensenrechtenschendingen.

Sinds de demobilisatie van de FARC strijden gewapende groeperingen zoals het ELN (Nationale Bevrijdingsleger) en de AGC (Gaitanistische Zelfverdedigende Groepen van Colombia) om de controle over de voormalige FARC-gebieden. Vooral de inheemse bevolking en de afro-Colombiaanse gemeenschappen in deelstaat Chocó worden het slachtoffer van deze nieuwe machtsstrijd. 

Hun leiders worden bedreigd, hele gemeenschappen worden weggejaagd, mensen worden vermoord. Mensenrechtenverdedigers die het land dat met geweld werd ingenomen terug willen geven aan de inheemse bevolking, lopen groot gevaar.

De Colombiaanse regering slaagt er niet de gemeenschappen in Chocó te beschermen. Eis daarom dat:

  • de Colombiaanse regering dringend de inheemse en afro-Colombiaanse gemeenschappen beschermt in gebieden waar het gewapend conflict zich afspeelt in Chocó, dit na nauw overleg met hun leiders en representatieve organisaties.
  • de Colombiaanse regering vaart zet achter de toepassing van het vredesakkoord met betrekking tot de rechten van de slachtoffers van het conflict en de inheemse gemeenschappen.

Teken nu

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.