Hoofd ngo in Tsjetsjenië onterecht in voorarrest

Petitie

Hoofd ngo in Tsjetsjenië onterecht in voorarrest

362 handtekeningen

het voorarrest van Oyub Titiev werd op 31 mei opnieuw verlengd tot 9 juli.

Oyub Titiev (60) is mensenrechtenverdediger en leidt het Tsjetsjeense kantoor van de gerespecteerde Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, die onderzoek doet naar wreedheden van de regering in de noordelijke Kaukasus.

Op 9 januari 2018 werd Titiev opgepakt omdat de Tsjetsjeense autoriteiten verklaarden dat zij drugs hadden ‘gevonden’ in zijn auto. Amnesty gelooft dat de drugs daar zijn neergelegd om Titiev te laten stoppen met zijn mensenrechtenwerk. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tien jaar celstraf krijgen.

Amnesty roept de Russische autoriteiten op Oyub Titiev onmiddellijk vrij te laten.

Oyub wordt onder druk gezet om een valse bekentenis af te leggen. Zijn familie heeft vanwege de druk Tsjetsjenië inmiddels verlaten. Ook zijn advocaat en collega’s worden geïntimideerd en bedreigd. Een naburig kantoor van Memorial is een week na Titievs arrestatie in brand gestoken.

“De Wereldbeker voetbal is voor Amnesty International een ideale gelegenheid om aandacht te vragen voor de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Rusland. Met de opsluiting van Oyub Titiev zijn de Russische autoriteiten niet aan hun proefstuk toe. De afgelopen jaren is de repressie in het land zienderogen toegenomen.

Elf amnesty-voetballers trapten op 11 juni, drie dagen voor de start van het wk, honderd gele ballen over de omheining van de russische ambassade in brussel. Met de ludieke stunt wil de organisatie aandacht vragen voor de onterechte opsluiting van oyub titiev, een prominent russisch mensenrechtenverdediger. 

Kom nu in actie en teken de petitie

 

teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
hier niet op duwen