Griekenland: asielzoekers zitten vast op Griekse eilanden

Petitie

Griekenland: asielzoekers zitten vast op Griekse eilanden

3.495 handtekeningen

Voor de tweede winter op rij zitten duizenden vrouwen, mannen en kinderen op zoek naar bescherming in Europa, vast in kampen en centra op de Griekse eilanden. De levensomstandigheden worden er met de dag slechter.

Duizenden mensen, met inbegrip van alleenstaande vrouwen, alleenstaande moeders en zeer jonge kinderen, wonen er in zomertenten, en moeten op de grond slapen. Sommige vrouwen moeten hun tenten of wooncontainers delen met vreemde mannen. Er is niet voldoende toegang tot proper water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Naarmate de winter dichterbij komt worden ze blootgesteld aan koude, regen en vochtigheid. Vorige winter zijn drie mannen omgekomen, waarschijnlijk door CO-vergiftiging veroorzaakt door gammele verwarmingstoestelletjes waarmee de vluchtelingen hun ijskoude tenten proberen op te warmen. Nu de winter op komst is, is er geen tijd te verliezen. De veiligheid van deze vrouwen, mannen en kinderen staat op het spel.

In het kader van de EU-Turkijedeal moet Griekenland mensen vasthouden op de eilanden tot hun asielaanvraag is onderzocht. Sommigen die op de eilanden zijn aangekomen vlak na de inwerkingtreding van de EU-Turkijedeal, zitten al 20 maanden vast. Deze asielzoekers mogen de eilanden niet verlaten, en krijgen geen toegang tot het Griekse vasteland. Er is geen enkele rechtvaardiging om asielzoekers te verplichten om te verblijven in omstandigheden die hun rechten schenden, en die schadelijk zijn voor hun welzijn, gezondheid en waardigheid. De Griekse regering kan dit veranderen, met de steun van andere Europese leiders.

Teken de petitie, en roep de Griekse regering op om een einde te maken aan het beleid waarbij asielzoekers worden vastgehouden op de eilanden, en om mensen over te brengen naar het Griekse vasteland, waar ze in gepaste omstandigheden moeten worden opgevangen.

teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.