Griekenland: #SAVEPIKPA

Griekenland: #SAVEPIKPA

Actietermijn: 
06/10/2020 tot 15/10/2020

Begin oktober gaven de Griekse autoriteiten aan op 15 oktober het PIKPA-kamp op het Griekse eiland Lesbos te willen sluiten. Na internationaal protest besliste de Griekse overheid op 14 oktober om de sluiting voorlopig uit te stellen, maar die beslissing staat nog niet op papier. We blijven de situatie opvolgen.  

Het open centrum PIKPA – een initiatief van de organisatie Lesvos Solidarity - heeft sinds zijn oprichting in 2012 al meer dan 30.000 mensen op de vlucht opgevangen: niet-begeleide minderjarigen, alleenstaande moeders, personen die gefolterd werden, vervolgde holebi’s en transgender en andere kwetsbare mensen. Het kamp biedt niet alleen veilig onderdak maar ook onderwijs, psychologische begeleiding en andere bijstand.

De werking van PIKPA staat in schril contrast met de mensonwaardige levensomstandigheden in het onlangs afgebrande Moria-kamp op Lesbos waar bijna 13.000 mensen verbleven. In het nieuwe tijdelijke kamp dat door de autoriteiten haastig na de brand werd opgezet, zien we op dat vlak geen beterschap. 

“Het beleid van de EU en Griekenland is gericht op afschrikking. Daarom worden mensen in overbevolkte kampen zoals Moria vastgehouden in zeer schrijnende omstandigheden en moeten waardige alternatieven zoals PIKPA verdwijnen”, zegt de Vlaamse Carmen Dupont die al jarenlang actief is voor PIKPA.

Het is niet de eerste keer dat PIKPA met sluiten bedreigd wordt. Over de jaren heen gebeurde dat herhaaldelijk. De dreigende sluiting van humane opvangkampen gaat gepaard met intensieve smeercampagnes tegen ngo’s en mensen die zich inzetten voor de rechten van vluchtelingen en migranten. Verschillende vrijwilligers en medewerkers van ngo’s worden momenteel zelfs vervolgd omwille van hun mensenrechtenwerk.

Woensdag tweette de organisatie die PIKPA draaiende houdt dat de Griekse overheid heeft beslist om de sluiting van het kamp uit te stellen. Die beslissing werd genomen nadat duizenden mensen via e-mail sociale media en brieven vroegen om het kamp dat menselijke waardigheid vooropstelt, open te houden. Amnesty blijft echter waakzaam en volgt de situatie met Lesvos Solidarity op de voet op.

‘De strijd is nog niet voorbij, maar vandaag vieren we deze kleine overwinning! Solidariteit zal winnen!”, klinkt het bij Lesvos Solidarity.

 

 

hier niet op duwen