Burundi: mensenrechtenverdedigster al 2 jaar spoorloos

Burundi: mensenrechtenverdedigster al 2 jaar spoorloos

Op 10 december 2015 verdween mensenrechtenverdediger Marie-Claudette Kwizera. Zij was schatbewaarder van de Ligue Iteka, de eerste mensenrechtenorganisatie van Burundi, en was ook militante voor deze organisatie.

In Burundi zijn mensenrechtenverdedigers de voorbije jaren vaak het slachtoffer van intimidaties, opsluitingen, ontvoeringen of zelfs van moordaanslagen.

Vermoedelijk is Marie-Claudette Kwizera opgepakt door de Burundese inlichtingendienst. Enkele dagen na haar verdwijning heeft een agent van deze dienst een losgeld van de familie geëist in ruil voor haar vrijlating. De familie heeft dit losgeld betaald, maar sindsdien niets meer over Marie-Claudette vernomen.

Inmiddels zijn er nu twee jaar verstreken. De Burundese overheid zegt wel dat het onderzoek lopende is, en dat gerechtheid zal geschieden, maar ondertussen heeft de familie van Marie-Claudette nog steeds niet het minste nieuws.

Velen vrezen dat Marie-Claudette vermoord is.

De Burundese overheid moet duidelijkheid verschaffen over wat er met Marie-Claudette Kwizera gebeurd is! Teken de petitie nu.

Of download de voorbeeldbrief en stuur hem naar de Burundese procureur-generaal.

Teken nu

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
hier niet op duwen