Rusland: journalist in levensgevaar

Actietermijn: 
04/05/2020 tot 27/07/2020

Rusland: journalist in levensgevaar

De Russische journalist Elena Milashina loopt levensgevaar nadat de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op 13 april een video op Instagram plaatste waarin hij haar met de dood bedreigt. Dat gebeurde nadat ze een kritisch artikel publiceerde over de aanpak van de coronacrisis in de Russische deelrepubliek.

Kadyrov riep in zijn video het Kremlin op om Milashina en andere ‘westerse marionetten’ van de kritische Russische krant Novaya Gazeta te stoppen. Zo niet, dan zou iemand in Tsjetsjenië een misdrijf moeten begaan om haar het zwijgen op te leggen. Poetins persvoorlichter deed dit af als ‘een emotionele reactie’, ‘begrijpelijk gezien de huidige situatie’. De openbaar aanklager liet Novaya Gazeta het artikel van de website verwijderen omdat het ‘valse informatie’ zou bevatten. Ernstige dreigementen en geweld tegen journalisten en mensenrechtenverdedigers in Tsjetsjenië wordt door de Russische autoriteiten al jaren oogluikend getolereerd.

Schrijf voor 15 juni een brief naar president Poetin en eis dat hij de dreigementen veroordeelt en ervoor zorgt dat Elena Milashina veilig is.

 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ambassade van Rusland
Ambassadeur dhr Romanov
De Frélaan 66
1180 Brussel
E: amrusbel@skynet.be