1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

Persbericht

 

  • In een teleurstellende brief verwerpt het Pentagon aansprakelijkheid voor burgerslachtoffers.
  • Aanvallen van de coalitie hebben 80% van Raqqa vernield en honderden burgerdoden veroorzaakt.
  • Doorlopend onderzoek van Amnesty International onthult tientallen nieuwe burgerslachtoffers.

De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen de gewapende groep Islamitische Staat (IS) ten einde kwam.

Op 17 oktober 2017 kondigden de Syrische Democratische Strijdkrachten (de door Koerden geleide partner van de VS-coalitie op de grond) aan dat IS overwonnen was na vier maanden felle strijd. IS zette tijdens het conflict burgers in als menselijk schild en pleegde andere oorlogsmisdaden tijdens hun bezetting van Raqqa. De burgers van Raqqa betaalden een vreselijk hoge prijs voor de strijd tegen IS: 80 % van de stad werd vernietigd en honderden burgers werden gedood. Een meerderheid van de burgerslachtoffers werd veroorzaakt door de bombardementen van de VS-coalitie.

In een brief aan Amnesty International verklaart het Amerikaanse ministerie voor Defensie op 10 september 2018 dat het niet aansprakelijk kan gesteld worden voor de burgerdoden die het veroorzaakt heeft. Het Amerikaanse leger voerde in Raqqa de meeste luchtbombardementen uit en alle artillerieaanvallen. De VS-coalitie is niet van plan slachtoffers en hun familie schadeloos te stellen en weigert de omstandigheden te onderzoeken van de aanvallen waarbij burgers gedood werden en gewond raakten.

“Het is zeer teleurstellend en verontrustend dat het Pentagon zich zelfs niet wil verontschuldigen voor de honderden burgers die ze gedood hebben in Raqqa. Dit is een grove belediging voor de burgers van Raqqa die na de brutaliteiten van IS ook de hevige bombardementen van de coalitie moesten verduren”, zegt Kumi Naidoo, de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International die net terug is van een nieuwe onderzoeksmissie in Raqqa.

“Eén jaar na het einde van het offensief is het nog steeds immens moeilijk voor de slachtoffers om gerechtigheid te verkrijgen. Het is verwerpelijk dat de coalitie nog steeds niet wil erkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot deel van de burgerslachtoffers. In een beperkt aantal gevallen erkent het die verantwoordelijkheid wel, maar weigert dan expliciet hulp aan de slachtoffers.”

 

 

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.