Maak kennis met de mensen voor wie we schrijven op de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar 2020-2021.
Alle mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren, lezen we in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Gelijkheid ligt aan de basis van onze mensenrechten. Maar wat betekent dat en waarom krijgen we dan te maken met discriminatie en/of privilege?
Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag met als thema ‘VRIJ en GELIJK’ zoeken je leerlingen het uit en komen ze in actie voor mensen die ten onrechte gediscrimineerd worden.
WIE? Nassima al-Sadah uit Saudi-Arabië.
WAT? Ze zit sinds juli 2018 in de cel, waarvan één jaar in complete isolatie.
WAAROM? De Saudische overheid straft Nassima omdat ze actievoert voor gelijke rechten voor meisjes en vrouwen in haar land.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief naar de Saudische koning en vraag om Nassima meteen vrij te laten.
WIE? Zak Kostopoulos uit Griekenland.
WAT? Hij werd vermoord na een brute aanval door twee mannen en een hardhandige arrestatie door de politie.
ONZE OPROEP? Zak was een bekende LGBTI+-activist*. Hij was al eerder aangevallen wegens zijn activisme. De autoriteiten hebben niet goed onderzocht of Zak vermoord werd wegens haat en vooroordelen tegenover LGBTI+.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief naar de Griekse minister van Justitie en vraag om Zaks dood op te helderen en de daders eerlijk te berechten.
WIE? Tashi Wangchuk, een Tibetaan uit China.
WAT? Hij zat vijf jaar vast in de gevangenis. Hij kwam zopas vrij!
WAAROM? De Chinese overheid strafte Wangchuk omdat hij wil dat Tibetaanse leerlingen in hun eigen taal naar school kunnen gaan.
WAT KAN JE DOEN? Stuur een kaartje naar Wangchuk om je solidariteit met hem te tonen.
WIE? Kriticos Pandelis Mwansa, geboren in Zambia en in 2004 verhuisd naar België voor het werk van zijn vader.
WAT? De politie verdacht hem van inbraak, niet omdat hij iets verkeerds deed, maar wel omdat hij een zwarte huidskleur heeft. Dit is discriminatie en noemen we ‘etnisch profileren’.
WAAROM? Politieagenten gaan soms uit van negatieve vooroordelen over afkomst, huidskleur, nationaliteit of religie om iemand tegen te houden, in plaats van een objectieve reden.
WAT KAN JIJ DOEN? Schrijf een kaartje naar de Belgische minister van Binnenlandse Zaken of naar je burgemeester en vraag om stappen te ondernemen tegen etnisch profileren.