Malta: 425 mensen vast op ferryboten.

Actietermijn: 
29/05/2020

Malta: 425 mensen vast op ferryboten.

UPDATE 7 JUNI: ASIELZOEKERS MOGEN EINDELIJK AAN WAL

De Maltese autoriteiten gaven in de nacht van 6 op 7 juni eindelijk toestemming voor de ontscheping van alle asielzoekers die zich op vier ferryboten net buiten Maltese wateren bevonden. Ongeveer 425 asielzoekers waren na hun redding midden op de Middellandse Zee naar de ferry’s overgebracht. De ontscheping maakt een einde aan hun willekeurige detentie. Sommigen verbleven al meer dan een maand aan boord.

ER IS OP DIT MOMENT GEEN VERDERE ACTIE NODIG. BEDANKT VOOR JULLIE VERZONDEN BRIEVEN EN EMAILS.

In de nacht van 6 op 7 juni gaven de Maltese autoriteiten eindelijk toestemming voor de ontscheping van zo’n 425 asielzoekers die werden vastgehouden op vier ferryboten net buiten de Maltese wateren. De asielzoekers waren, nadat ze midden op de Middellandse Zee gered werden, overgebracht naar door Malta gecharterde ferry’s. Die particuliere schepen worden normaal gebruikt voor kusttoerisme. De mensen aan boord werden willekeurig en voor onbepaalde tijd vastgehouden in slechte omstandigheden, voor sommigen duurde de detentie langer dan een maand. 

Sinds april 2020 gebruikte Malta de coronacrisis als excuus om te rechtvaardigen dat mensen die op de Middellandse Zee gered waren, niet aan land mogen. Na verschillende incidenten waarbij boten in nood niet werden geholpen, besloten de Maltese autoriteiten om op zee geredde asielzoekers over te brengen naar ferryboten. Zo wouden de Maltese autoriteiten de Europese lidstaten dwingen asielzoekers te reloceren en mee in de verantwoordelijkheid te delen.

Ongeveer 425 asielzoekers werden, nadat zij in verschillende operaties vanaf eind april en in mei gered werden, vastgehouden op vier ferryboten van twee particuliere bedrijven, Captain Morgan en Supreme Cruises, buiten de territoriale wateren van Malta. De ferry’s zijn niet geschikt voor een langdurig verblijf van mensen die uit zee gered werden. Bovendien hebben de Maltese autoriteiten de asielzoekers willekeurig voor de kust vastgehouden, zonder de verwachte duur van hun detentie aan te geven. Ook hebben zij de aanhouding niet gerechtvaardigd. Beroofd van alle contacten met de buitenwereld, zelfs het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN, en elke toegang tot advocaten en informatie, werd hen de facto de toegang tot asiel en tot elke effectieve remedie om hun willekeurige detentie aan te vechten, geweigerd.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Dr Robert Abela MP
Prime Minister
Office of the Prime Minister
Auberge de Castille
Valletta VLT 1061
Email: robert.abela@gov.mt
Twitter: @RobertAbela_MT

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen