Chili: student blind door politiegeweld

Actietermijn: 
01/08/2020 tot 15/09/2020

Chili: student blind door politiegeweld

De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen.

De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af. Maar de protesten gingen door. De politie richtte rubberen kogels op de bovenlichamen en gezichten van demonstranten. Ook gooiden ze traangas in ziekenhuizen en scholen. Duizenden demonstranten raakten gewond. Ten minste 23 mensen werden gedood.

De politie opende zelf een onderzoek naar het buitensporige politiegeweld, maar concludeerde dat niemand verantwoordelijk gehouden kon worden. De openbaar aanklager gaat nu onderzoek doen naar de gebeurtenissen.

Schrijf vóór 15 september naar de openbaar aanklager van Chili. Roep hem om op er voor te zorgen dat eenieder die verantwoordelijk is voor Gaticas verwondingen wordt vervolgd.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Jorge Abbott Charme
Fiscalía Nacional, Catedral 1421-1453
Santiago De Chile
Chili
E: jabbott@minpublico.cl

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Chili
Ambassadeur Patricio Florencio Torres Espinosa
Aduatikersstraat, 106
1040 Etterbeek
E: echilebelgica@minrel.gob.cl

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen