Afbeelding
VUB-gastdocent Djalali is terug in Evin-gevangenis
Persbericht

VUB-gastdocent Djalali is terug in Evin-gevangenis

08 augustus 2019

De echtgenote van de Iraans-Zweedse arts Amhadreza Djalali laat weten dat haar man sinds gisterenavond terug opgesloten zit in de Evin-gevangenis in Teheran. Op 29 juli werd Dr. Djalali geblinddoekt uit zijn cel gehaald en overgebracht naar een geheime locatie waar hij onder druk zou gezet zijn om nieuwe bekentenissen af te leggen.

Na een snelle en massale mobilisatie, met onder meer een actie van Amnesty International aan de Iraanse ambassade in Brussel, komt er zo een einde aan de gedwongen verdwijning van Dr. Djalali. Amnesty International reageert opgelucht maar benadrukt dat de situatie van de man nog steeds penibel is.

“We weten nu gelukkig weer waar professor Djalali zich bevindt maar daarmee is het werk uiteraard niet ten einde. Amnesty zal blijven campagne voeren tot de doodstraf tegen de man wordt vernietigd en hij vrij terug bij zijn gezin kan zijn."

Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen

ACHTERGROND

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Amnesty International zal zich blijven inzetten voor Dr. Djalali tot hij vrij is. In België tekenden al 125.000 mensen de petitie van Amnesty die oproept de doodstraf tegen Dr. Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Gedwongen verdwijning is een misdrijf onder internationaal recht. Het houdt in dat vertegenwoordigers van de staat een persoon vasthouden zonder erkenning van die detentie of de plaats ervan. De bedoeling van de ‘verdwijning’ is om de verdwenen persoon buiten de bescherming van de wet te stellen. Het is een zeer ernstige mensenrechtenschending en vergroot het risico op andere mensenrechtenschendingen, zoals foltering of andere mishandeling.

Lees ook

Meer nieuws