VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

Persbericht

Op 24 november 2020 kregen we verontrustend nieuws over dr. Ahmadreza Djalali. De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde die ochtend naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden.

WAT KAN JIJ DOEN?

1. DEEL ONderstaande BOODSCHAPpen OP SOCIALE MEDIA

Iran is gevoelig voor zijn online reputatie. Deel onderstaande social media boodschappen en tag op Twitter en Instagram de president van Iran @HassanRouhani, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken @JZarif en de 'opperste leider' @khamenei_ir met de hashtag #SaveAhmadreza.

2. Stuur een mail naar de Iraanse autoriteiten

Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de Iraanse ambassade (secretariat@iranembassy.be). Download hier de voorbeeldmail en eis dat de Iraanse autoriteiten onmiddellijk de doodstraf van dr. Djalali intrekken.

FACEBOOK

Deze ochtend werd Dr. Ahmadreza Djalali in afzondering geplaatst en verteld dat hij zeer snel zou worden geëxecuteerd....

Posted by Amnesty International België Vlaanderen on Tuesday, November 24, 2020

TWITTER

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde deze ochtend naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden. Amnesty International is diep verontrust en dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan om dr. Djalali niet te executeren en hem vrij te laten. 
 
“Dit is uitermate zorgwekkend nieuws. Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

"We zijn geschokt te vernemen dat de Iraanse autoriteiten de instructie gegeven hebben aan de instantie voor strafuitvoering om Ahmadreza in afzondering op te sluiten en zijn executie uit te voeren binnen de week."
 
“Nu de executie dichterbij lijkt te komen roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Amnesty International vraagt politici en diplomaten om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de Iraanse autoriteiten te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten.” 
 
De organisatie vraagt ook om zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan dit zorgwekkende nieuws. De Iraanse autoriteiten moeten duidelijk het signaal krijgen dat de internationale gemeenschap hen in de gaten houdt. 
 
Het brede publiek toonde zich de afgelopen jaren bijzonder begaan met het lot van dr. Djalali. In België tekenden al meer dan 125.000 mensen een petitie die Iran oproept om de arts vrij te laten. 

ACHTERGROND 

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken. 
 
Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran minstens 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht. 

hier niet op duwen