VUB en Amnesty International voeren actie voor vrijlating wetenschapper Djalali

VUB en Amnesty International voeren actie voor vrijlating wetenschapper Djalali

Persbericht

Het Iraanse Hooggerechtshof heeft de doodstraf van Ahmadreza Djalali, expert rampengeneeskunde en gastdocent aan de VUB, bevestigd via een haastige en heimelijke procedure. Djalali kreeg niet de kans om correct beroep aan te tekenen. Nu donderdag 14 december 2017 voeren de VUB en Amnesty International actie voor de vrijlating van dr. Djalali aan de Iraanse ambassade in Brussel.

Manifest oneerlijk proces

In oktober werd dr. Djalali na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld door de Revolutionaire Rechtbank in Teheran. Djalali tekende beroep aan tegen deze uitspraak, maar afgelopen weekend werd bekend dat Sectie 1 van het Hooggerechtshof de zaak in beroep behandelde zonder Djalali en zijn advocaten opnieuw te horen.

“De bevestiging van de terdoodveroordeling van Djalali is een kaakslag voor zijn recht op een eerlijk proces en toont ook aan dat Iran weinig belang hecht aan het recht op leven. Het is ijzingwekkend dat de Iraanse autoriteiten in een doodstrafzaak het recht op verdediging en een fair beroep zomaar terzijde schuiven”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.


“Nu de terdoodveroordeling van Djalali bevestigd is, is actievoeren meer dan ooit noodzakelijk."


Dr. Djalali werd ter dood veroordeeld voor het misdrijf “verspreiden van corruptie op aarde”. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en had de eerste zeven maanden van zijn detentie geen toegang tot een advocaat. In augustus liet dr. Djalali in een brief vanuit de gevangenis weten dat hij veroordeeld werd omdat hij enkele jaren terug weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten.

Duizenden handtekeningen voor vrijlating

Amnesty International beschouwt Ahmadreza Djalali als een gewetensgevangene die enkel in de cel zit omdat hij weigerde mee te werken aan spionage. In België tekenden al tienduizenden mensen Amnesty’s petitie die oproept tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Dr. Djalali heeft ook nauwe banden met zijn woonplaats Zweden en Italië waar hij eveneens les gaf. In deze landen werden nog eens vele tienduizenden handtekeningen verzameld.

Een brief getekend door de directeurs van Amnesty België, Amnesty Zweden en Amnesty Italië wordt donderdag in de brievenbus van de Iraanse ambassade gedropt. De directeurs uiten in de brief hun bezorgdheid over de zaak Djalali en rapporteren de tussentijdse stand van het aantal verzamelde handtekeningen.

“Nu de terdoodveroordeling van Djalali bevestigd is, is actievoeren meer dan ooit noodzakelijk. Amnesty roept ook België op om alles in het werk blijft stellen om de Iraanse autoriteiten te overhalen tot de vrijlating van Djalali, onder meer via de Europese Unie”, besluit Lore Van Welden.

Kom in actie:
Eis de vrijlating van Ahmadreza Djalali
hier niet op duwen