Afbeelding
Vietnam: vrijlating Mẹ Nấm is goed nieuws, maar niet voldoende
Goed nieuws

Vietnam: vrijlating Mẹ Nấm is goed nieuws, maar niet voldoende

23 oktober 2018

Dat in Vietnam de kritische blogger Nguyễn Ngọc Như Quỳnh (bekend als Mẹ Nấm) is vrijgelaten is goed nieuws. Maar er zitten nog steeds talloze vreedzame activisten als zij achter de tralies.

In Vietnam is de kritische blogger Nguyễn Ngọc Như Quỳnh vrijgekomen, na twee jaar in de gevangenis te hebben gezeten. In 2017 kreeg ze een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd vanwege haar ‘propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam’.

Onder haar pseudoniem Mẹ Nấm schreef Nguyễn Ngọc Như Quỳnh kritische blogs over corruptie, mensenrechtenschendingen, aantasting van het milieu, arbeidsrechten, politiegeweld, democratie. De autoriteiten deden er alles aan om de blogs te stoppen: ze sloten Mẹ Nấms reisbureau, arresteerden haar regelmatig en bedreigden haar. Politieagenten sloegen haar meermaals in elkaar als ze deelnam aan demonstraties.

Verbanning

De vrijlating van Mẹ Nấm is goed nieuws, zegt Nicholas Bequelin, Amnesty’s regiodirecteur Oost- en Zuidoost-Azië. ‘Maar het herinnert ons ook weer aan de steeds slechter wordende reputatie van Vietnam als een land dat iedereen gevangen zet die kritiek heeft op het regime. En hoewel Mẹ Nấm niet langer vastzit, is de voorwaarde voor haar vrijlating dat ze verbannen wordt. Bovendien zitten er meer dan 100 mensen gevangen omdat ze op vreedzame wijze hun mening gaven – in het openbaar, in blogs of op Facebook.’

Koerswijziging

Bequelin vervolgt: ‘De wereldwijde bemoeienis met de zaak van Mẹ Nấm zou voor Vietnams leiders een koersverandering teweeg moeten brengen. De Cyberveiligheidswet die in januari 2019 in werking treedt, zal de overheid alleen maar meer middelen in handen geven om afwijkende geluiden te smoren en mensen op te sluiten. De wet zou er niet moeten komen, anders zullen anderen net zo erg behandeld worden als Mẹ Nấm en andere vreedzame critici die nu nog vastzitten. Alle veroordelingen van gewetensgevangenen moeten nietig verklaard worden, en alle gewetensgevangenen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk op vrije voeten komen.’

Lees ook

Meer nieuws