Afbeelding
Verenigde Naties roepen op tot afschaffing doodstraf
Goed nieuws

Verenigde Naties roepen op tot afschaffing doodstraf

19 december 2008

Op 18 december 2008 stemden meer dan honderd lidstaden van de Verenigde Naties voor een tweede resolutie over "een moratorium op de uitvoering van de doodstraf". Deze resolutie herbevestigt de oproep van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van vorig jaar.

106 landen stemden voor de resolutie, 46 landen stemden tegen en 34 landen onthielden zich. In 2007 stemden 104 landen voor, 54 tegen en waren er 29 onthoudingen. "De toegenomen steun voor een moratorium verstevigt de tendens naar een wereldwijde afschaffing van de doodstraf", aldus Martin Macpherson van Amnesty International.


Toen in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen, schaften acht landen de doodstraf af. Nu, zestig jaar later, hebben 137 landen de doodstraf afgeschaft, meer dan tweederde van alle landen ter wereld. "Je kan niet ontkennen dat er een wereldwijde beweging naar afschaffing van de doodstraf aan de gang is", zegt Martin Macpherson. "Je ziet het in alle regio's in de wereld."

  • In Centraal-Azië schaften onlangs Kazakstan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan de doodstraf af. De Russische Federatie en Tadzjikistan hebben een moratorium op de doodstraf ingesteld.
  • Europa is bijna een doodstraf-vrije zone. Enkel Wit-Rusland past de doodstraf nog toe.
  • In Afrika voeren slechts zeven van de 53 lidstaten van de Afrikaanse Unie de doodstraf nog uit: Botswana, Egypte, Equatoriaal Guinea, Ethiopië, Libië, Somalië en Soedan.
  • Verschillende lidstaten van de Arabische Liga onthielden zich i.p.v. nee te stemmen op 18 december 2008: Bahrein, Jordanië, Oman, Mauritanië en de Verenigde Arabische Emiraten. In Algerije, Libanon en Tunesië worden momenteel wetvoorstellen besproken om de doodstraf af te schaffen.
  • In Azië hebben nu 27 landen de doodstraf bij wet of in praktijk afgeschaft.
  • Op het Amerikaanse continent wordt de doodstraf bijna niet meer toegepast. Sinds 2003 blijven alleen de Verenigde Staten executies uitvoeren. Deze eeuw hebben enkel Cuba (2003), Guatemala (2001) en de Bahamas (2000) nog terechtstellingen uitgevoerd.

Lees ook

Meer nieuws