Afbeelding
Twitter laat na vrouwen te beschermen tegen online geweld en misbruik
Rapport

Twitter laat na vrouwen te beschermen tegen online geweld en misbruik

21 maart 2018

Op de dag dat Twitter vierde dat 12 jaar geleden de eerste tweet de wereld in werd gezonden, publiceerde Amnesty een rapport over de nalatigheid van het bedrijf om online de rechten van vrouwen te beschermen.

De slogan van Twitter over hun steun aan vrouwen over de hele wereld (‘Stand with women around the world’) staat volgens Amnesty in schril contrast met het langdurige negeren van geweld en misbruik op het platform. Ondanks herhaaldelijke beloftes om het platform te schonen van gewelddadige berichten, zien vrouwen zich dagelijks geconfronteerd met doodsbedreigingen, dreiging tot verkrachting en racistische en homofobe berichten.

Maatregelen Twitter schieten te kort

Amnesty publiceerde woensdag 21 maart 2018 het rapport #ToxicTwitter: Violence and abuse against women online. Hierin staat dat het bedrijf niet in staat is gebleken om adequaat en effectief te reageren op geweld en misbruik op het sociale mediaplatform. Amnesty deed kwalitatief en kwantitatief onderzoek onder vrouwen, onder wie politici, journalisten en andere gebruikers van Twitter in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Amnesty documenteerde hoe donkere vrouwen, vrouwen van etnische en religieuze minderheidsgroepen en mensen met een lichamelijke beperking in het bijzonder het doelwit zijn van dergelijke kwalijke berichten. Dit kan tot gevolg hebben dat deze toch al gemarginaliseerde stemmen verder uit het publieke domein zullen verdwijnen. In het rapport doet Amnesty een aantal aanbevelingen hoe Twitter een veiliger plek voor vrouwen kan worden.

Op 1 maart 2018 verklaarde de CEO van Twitter Jack Dorsey dat het bedrijf verantwoordelijkheid zal nemen en deed een oproep aan het publiek om ideeën aan te dragen hoe het platform gezonder te maken. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Amnesty weigerde Twitter echter om belangrijke data over hoe het bedrijf omgaat met meldingen van geweld en bedreiging openbaar te maken.

Concrete stappen van Twitter noodzakelijk

Volgens Amnesty moet het bedrijf meer concrete stappen nemen om het geweld tegen te gaan. Twitter verklaarde dat het niet in staat is om ‘de haat en vooroordelen die in de maatschappij leven’ tegen te gaan en dat het de afgelopen tijd tientallen aanpassingen heeft gedaan aan het platform om de veiligheid van vrouwen te beschermen. Het bedrijf blijft echter weigeren om openbaar te maken hoe het dit precies doet omdat de informatie ‘vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd.’

Volgens Amnesty staat niets Twitter in de weg om de ruwe data te voorzien van de context die nodig is om de informatie goed te kunnen beoordelen. Azmina Dhrodia, onderzoeker Technologie & Mensenrechten bij Amnesty International: ‘Twitter heeft herhaaldelijk de aandacht verschoven van haar eigen probleem naar grotere maatschappelijke issues. We vragen Twitter niet om de wereldproblemen op te lossen, maar om concrete stappen te nemen waaruit blijkt dat geweld tegen vrouwen niet welkom is op Twitter.’

Lees het rapport: #ToxicTwitter: Violence and abuse against women online

Lees ook

Meer nieuws