Afbeelding
Turkije: verontschuldigingen voor overlijden in gevangenis
Goed nieuws

Turkije: verontschuldigingen voor overlijden in gevangenis

10 oktober 2008

Voor het eerst heeft de Turkse Minister van Justitie publiekelijk erkend dat de Turkse staat verantwoordelijkheid draagt in de dood van Engin Çeber. Hij overleed op 10 oktober 2008 in de Metris gevangenis in Istanbul. Minister Mehmet Ali Sahin bood zijn verontschuldigingen aan aan de familie van Engin Çeber. In afwachting van het onderzoek naar de beweringen van foltering, werden 19 beambten geschorst.

Engin Çeber, 29 jaar, werd op 28 september gearresteerd tesamen met 28 anderen. Ze protesteerden tegen de onschendbaarheid van de Turkse autoriteiten inzake het neerschieten van Ferhat Gerçek, een jaar voordien. Ferhat Gerçek werd daarbij blijvend verlamd.

Engin Çeber zou in de gevangenis zijn geschopt en geslagen met houten stokken. Volgens zijn advocaat werd hij op 7 oktober overgebracht naar het ziekenhuis. In de namiddag van 10 oktober bezweek hij aan zijn verwondingen.

Amnesty International is blij met de verklaring van de Minister van Justitie. Er is echter onmiddellijk een onafhankelijk en objectief onderzoek nodig naar de dood van Engin Çeber.

Lees ook

Meer nieuws