Afbeelding
Tsjaad: Jeugdactivist onvoorwaardelijk vrijgelaten
Goed nieuws

Tsjaad: Jeugdactivist onvoorwaardelijk vrijgelaten

20 april 2018

Alain Didah Kemba, woordvoerder van de Tsjadische jeugdbeweging IYINA, werd op 26 februari onvoorwaardelijk vrijgelaten nadat hij voor de openbaar aanklager was gebracht.

Drie dagen eerder was hij al om gezondheidsredenen uit detentie vrijgelaten. Hij had moeite om te staan omdat hij naar eigen zeggen geslagen was tijdens een verhoor dat plaatsvond toen hij opgesloten was. Hij werd nooit formeel aangeklaagd.

Hij is woordvoerder van de Tsjadische jeugdbeweging IYINA ("We zijn moe" in het plaatselijke Arabische dialect). Vóór deze vrijlating vertelde zijn advocaat aan Amnesty International dat Alain naar hijzelf zei nauwelijks op zijn voeten kon staan. Tijdens een verhoor was hij immers door politieagenten op zijn gewrichten en voetzolen geslagen.

Alain werd vroeg in de ochtend van 19 februari door een politieagent gearresteerd. Later die dag vertelde de politiewoordvoerder aan de media dat Alain door een politiecommandant was aangehouden terwijl hij op het punt stond een band in brand te steken met benzine uit een fles die hij vasthield. Zijn advocaat kreeg hetzelfde te horen toen hij naar het hoofdkwartier van de politie ging om informatie over zijn cliënt in te winnen. Dezelfde dag vertelde de openbaar aanklager Amnesty dat men niets wist over de arrestatie van Alain, noch over zijn verblijfplaats.

Alain werd nooit formeel in staat van beschuldiging gesteld en ontkende bij zijn arrestatie ooit in het bezit te zijn geweest van een fles benzine. Hij zei dat hij zijn normale ochtendloop deed en dat de politie hem arresteerde terwijl hij voorbij een band liep.

In de afgelopen twee jaar zijn mensenrechtenverdedigers en overheidscritici herhaaldelijk onderdrukt in Tsjaad, waar de kritiek op de overwinning van president Deby voor een vijfde termijn en op de bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft genomen om de economische crisis het hoofd te bieden, steeds heviger is geworden. Alain uit openlijk kritiek op de regering en spreekt zich uit tegen de bezuinigingsmaatregelen. Hij heeft deelgenomen aan verschillende vreedzame protesten georganiseer door IYINA.

(UA 44/18 - Aangehouden Tsjadische jeugdactivist meldt foltering – 22/2/2018).

Lees ook

Meer nieuws