Afbeelding
Regeerakkoord
Actueel

Regeerakkoord

01 oktober 2020

Na een lange periode van onderhandelingen hebben we eindelijk een federale meerderheidsregering. Die regering wacht heel wat werk voor de mensenrechten. Zoals Amnesty’s directeur aangaf in een eerste reactie: we rekenen op energie, focus en engagement voor mensenrechten want de nationale en internationale uitdagingen zijn groot.

COVID-19 beheerst nog steeds ons leven en zorgt voor veel onzekerheid. Net daarom moeten mensenrechten en menselijke waardigheid de leidraad vormen voor maatregelen om het virus te bestrijden, alsook bij het aanzwengelen van de economie. Een menselijke aanpak betekent het vooropstellen van de gezondheid en welzijn van iedereen, met extra zorg voor mensen in een kwetsbare positie.

Amnesty nam het regeerakkoord inmiddels onder de loep, en stelde vast dat het positieve voornemens voor mensenrechten omvat.



Nationaal actieplan tegen racisme

Seksueel geweld was niet het enige maatschappelijk probleem dat hoog op de agenda kwam te staan. De dood van George Floyd in mei zorgde voor internationale verontwaardiging over structureel racisme. Ook in België is daar nog veel werk aan de winkel. Jaar na jaar stijgt het aantal meldingen bij Unia (Gelijkekansencentrum) over racisme. We kunnen het dan ook alleen maar toejuichen dat er – eindelijk – een nationaal actieplan tegen racisme wordt uitgewerkt en uitgevoerd.

Afbeelding



Asiel en migratie

Een zeer positieve beslissing is dat deze regering geen kinderen meer wil opsluiten voor migratieredenen. Met de campagne ‘Een kind sluit je niet op. PUNT.’ hebben we daar afgelopen jaren veel de nadruk op gelegd. Voor het bredere asiel- en migratiebeleid is het nog even de kat uit de boom kijken. De toon die wordt gehanteerd in het akkoord lijkt alvast meer gericht op mensenrechten, maar of dat zich daadwerkelijk zal vertalen in een meer humaan beleid, door België én op Europees vlak, valt nog af te wachten. Amnesty volgt dit uiteraard op de voet.

Afbeelding



BUITENLANDS BELEID

Het verdedigen van mensenrechten vormt volgens de regering-De Croo de basis voor het buitenlandse optreden. Dat is zeer noodzakelijk want zowel binnen de EU als daarbuiten zien we aanvallen op de rechtsstaat en op mensenrechtenverdedigers. De ontwikkelingen in sommige EU-lidstaten zoals Polen en Hongarije zijn erg alarmerend, Amnesty dringt onder meer aan op sterke en afdwingbare actie rond mensenrechten van de Europese instellingen.



Afbeelding

Wat de andere hiaten van het akkoord betreft: reken maar dat we de nieuwe regeringsploeg het vuur aan de schenen zullen leggen. En zoals altijd: Amnesty is watching.

Lees ook

Meer nieuws