Afbeelding
Qatar: uitbuiting migranten gaat door
Rapport

Qatar: uitbuiting migranten gaat door

12 november 2014

De autoriteiten van Qatar doen weinig tot niets om het ongebreidelde misbruik van arbeidsmigranten aan te pakken. Dat concludeert Amnesty International in een nieuw rapport.

Het rapport verschijnt zes maanden nadat de regering een reeks maatregelen aankondigde om de uitbuiting van migranten in aanloop naar het WK in 2022 aan te pakken.

Het rapport No Extra Time: How Qatar is still failing on workers’ rights ahead of the World Cup analyseert de reactie van de autoriteiten op negen belangrijke kwesties die van cruciaal belang zijn voor de rechten van arbeidsmigranten in Qatar. Op vijf van deze terreinen is er geen vooruitgang geboekt. Op de andere vier gebieden is slechts beperkt of gedeeltelijk vooruitgang geboekt.

Valse beloften en wetsontwerpen

'De tijd begint te dringen', zegt Sherif Elsayed-Ali, hoofd Vluchtelingen en Migrantenrechten bij Amnesty International. 'Het is nu vier jaar geleden dat het WK voetbal aan Qatar werd toegewezen. Daarmee kwam Qatar wereldwijde in de spotlight te staan. Maar tot dusver heeft Qatar niet veel meer gedaan dan valse beloften maken en wetsontwerpen opstellen. Er is nu heel snel actie nodig om ervoor te zorgen dat het WK voetbal in 2022 niet gebouwd zal zijn op dwangarbeid en uitbuiting'.

Amnesty heeft er bij de autoriteiten van Qatar herhaaldelijk op aangedrongen om een einde te maken aan het systeem waarbij een uitreisvergunning nodig is op het land te verlaten. Deze vergunning geeft werkgevers controle over de bewegingsvrijheid van arbeidsmigranten en kan ertoe leiden dat uitgebuite migranten het land niet mogen te verlaten.

'Kafala'-systeem

Ook heeft Amnesty herhaaldelijk opgeroepen tot herziening van het zogeheten 'kafala'-systeem. Dit systeem van 'sponsoring' waardoor arbeiders gebonden zijn aan hun werkgevers leidt vaak tot dwangarbeid. Dit systeem zorgt ervoor dat arbeiders niet van baan mogen veranderen en het land niet mogen verlaten, zonder dat zij toestemming krijgen van hun werkgever.

Amnesty International bracht vorig jaar een rapport uit over uitbuiting in Qatar. Daarin werden verschillende vormen van uitbuiting beschreven zoals het niet of te laat uitkeren van lonen, gevaarlijke arbeidsomstandigheden, slechte leefomstandigheden en schokkende verhalen over dwangarbeid en fysiek en seksueel geweld tegen huishoudelijke arbeiders.

Lees het Engels persbericht: Qatar: Steps to end migrants’ exploitation ahead of World Cup ‘woefully insufficient’

Lees het rapport No Extra Time: How Qatar is still failing on workers’ rights ahead of the World Cup

Lees ook

Meer nieuws