Afbeelding
Israëls vernietiging van hoge gebouwen: wijdverbreid, moedwillig en ongerechtvaardigd
Rapport

Israëls vernietiging van hoge gebouwen: wijdverbreid, moedwillig en ongerechtvaardigd

09 december 2014

Luchtaanvallen op belangrijke gebouwen in Gaza in de laatste dagen van Israëls militaire operatie Protective Edge in augustus 2014 waren een opzettelijke en directe aanval op burgergebouwen. Dat komt neer op oorlogsmisdaden. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Het rapport ‘Nothing is immune: Israel’s destruction of landmark buildings in Gaza’ bevat bewijsmateriaal dat de aanvallen op vier hoge gebouwen tijdens de laatste dagen van het conflict indruisen tegen het internationale oorlogsrecht. Amnesty roept op tot een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de aanvallen.

Vernietiging als collectieve straf

Al het bewijsmateriaal duidt erop dat deze grootschalige vernietiging opzettelijk en zonder militaire rechtvaardiging werd uitgevoerd. Zowel de situatie ter plekke als de verklaringen die werden gegeven door Israëlische militaire woordvoerders ten tijde van de aanvallen, wijzen erop dat de aanvallen dienden als collectieve straf tegen de mensen van Gaza. En dat zij erop gericht waren hun toch al hachelijke leefomstandigheden te vernietigen.

De Israëlische militairen waarschuwden de bewoners van de gebouwen weg te gaan voordat ze werden vernietigd. Maar veel mensen van nabij gelegen gebouwen raakten gewond. En de levens van honderden mensen werden op de kop gezet doordat zij hun huizen, bedrijven en bezittingen kwijtraakten.

In alle vier de onderzochte gevallen haastten in paniek geraakte bewoners zich om de gebouwen te evacueren. De meesten konden hun bezittingen, zoals belangrijke documenten, sieraden en spaargeld, niet meer redden.

Het Municipal Commercial Centre in Rafah, een gebouw met een winkelcentrum, een garage, verschillende kantoren en een medische kliniek, veranderde in een in elkaar gedraaid skelet van ijzeren balken en beton. Honderden gezinnen waren voor hun levensonderhoud afhankelijk van de bedrijven in dit gebouw. Ze hebben nu moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Aanvallen niet gerechtvaardigd

Afgezien van de suggestie dat een van de vernietigde gebouwen een Hamas-controlecentrum was en dat er ‘faciliteiten gelinkt aan Palestijnse militanten’ in een andere gebouw waren, hebben de Israëlische autoriteiten geen informatie gegeven over waarom ze vier hele gebouwen met de grond gelijkmaakten.

Zelfs als de Israëlische autoriteiten goede redenen hadden om aan te nemen dat een deel van een gebouw voor militaire doeleinden werd gebruikt, waren ze nog verplicht om aanvalsmethoden te kiezen die schade aan burgers en hun bezittingen zou minimaliseren. Het Israëlische leger heeft eerder luchtaanvallen uitgevoerd op specifieke apartementen in hoge gebouwen zonder deze gebouwen compleet te vernietigen.

Amnesty kreeg geen antwoorden

Amnesty International heeft de bevindingen over de luchtaanvallen naar de Israëlische autoriteiten gestuurd en om uitleg gevraagd over de redenen achter de aanvallen, wat of wie de doelwitten waren, welke voorzorgsmaatregelen werden genomen om burgerslachtoffers te voorkomen, en of er onderzoek was of werd gedaan naar de aanvallen.

Er kwam antwoord van een ombudsman die slechts de focus van zijn onderzoek naar operatie Protective Edge beschreef. Geen van de autoriteiten die onze vragen had kunnen beantwoorden, reageerde.

Ook onderzoek naar schendingen door Hamas

Amnesty International heeft onderzoek gedaan naar schendingen van het internationale oorlogsrecht door zowel Israël als Hamas en Palestijnse gewapende groepen tijdens het conflict. Deze schendingen zijn steeds veroordeeld. Dit rapport, en ook het rapport ‘Families under the rubble: Israeli attacks on inhabited homes’ uit november belichtten aanvallen door de Israëlische autoriteiten. In een nieuw onderzoek dat binnenkort uitkomt, staan schendingen door Hamas centraal.

Tot nu toe waren onderzoeken naar de veronderstelde schendingen van het internationale recht door Israëlische of Palestijnse troepen in het conflict in de Gazastrook niet onafhankelijk, diepgaand en onpartijdig.

Amnesty roept op de Onderzoekscommissie van de Verenigde Naties ongehinderd onderzoek te laten verrichten. Daarnaast moeten de Israëlische autoriteiten het verbod op toegang tot Gaza voor Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties opheffen.

Oorlogsmisdaden moeten onafhankelijk en onpartijdig worden onderzocht en degenen die verantwoordelijk zijn moeten in eerlijke rechtszaken worden berecht. De mensen van wie de huizen en levens onwettig zijn verwoest, verdienen gerechtigheid en schadevergoedingen.

Bekijk het rapport ‘Nothing is immune: Israel’s destruction of landmark buildings in Gaza’.

Lees het Engelse persbericht Israel's destruction of multistorey buildings: extensive, wanton and unjustified.

Lees ook

Meer nieuws