Goed nieuws

Iran: Vermeende "afvalligen" vrijgelaten

25 september 2008

Mahmoud Matin en Arash Basirat werden op 25 september 2008 vrijgesproken van de beschuldiging van afvalligheid van hun geloof door Afdeling 5 van de Strafrechtbank in Shiraz, in het zuidwesten van Iran. Ze werden onmiddellijk vrijgelaten.

De rechtbank besliste dat er geen enkel bewijs was voorgelegd dat de beschuldiging van afvalligheid kon staven. Beide mannen hadden steeds ontkend dat ze zich bekeerd hadden tot het christendom en verklaarden dat ze moslim gebleven waren.

Mahmoud Matin en Arash Basirat werden op 15 mei 2008 gearresteerd door ambtenaren van het Ministerie van Inlichtingen in Shiraz, waar ze vergaderden met 13 andere personen. Ook die werden ondervraagd maar vervolgens weer vrijgelaten. Ze zaten twee maanden in een detentiecentrum in Shiraz dat geleid wordt door het Ministerie van Inlichtingen. Rond 15 juli werden ze samen in één cel opgesloten. Hun advocaat werd begin augustus voor het eerst op de hoogte gebracht van de beschuldiging van afvalligheid. Indien ze schuldig bevonden waren, had dit tot de doodstraf kunnen leiden.

Lees ook

Meer nieuws