Afbeelding
Europa: Bescherm en faciliteer protesten over de situatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden
Actueel

Europa: Bescherm en faciliteer protesten over de situatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden

20 oktober 2023

Verschillende Europese overheden leggen steeds meer beperkingen op aan protesten die opkomen voor de mensenrechten van de Palestijnen. Deze beperkingen zijn onwettig. Staten moeten volgens het internationaal recht vreedzame bijeenkomsten beschermen en faciliteren.

“Het is zeer begrijpelijk dat mensen willen reageren op de verwoestende gevolgen van Israëls bombardementen en illegale blokkade van Gaza en willen opkomen voor de mensenrechten van Palestijnen. In veel Europese landen beperken de autoriteiten echter op onwettige wijze hun recht op protest. De maatregelen variëren van het verbieden van bepaalde leuzen, Palestijnse vlaggen en borden, tot en met het onderwerpen van demonstranten aan politiegeweld en arrestaties. In sommige gevallen werden protesten helemaal verboden”, reageert Esther Major, adjunct-directeur voor onderzoek van Amnesty International in Europa.



“Autoriteiten in Duitsland verboden bijvoorbeeld de overgrote meerderheid van protesten voor Palestijnse rechten. In Frankrijk kreeg de regering op dinsdag van de hoogste administratieve rechtbank te horen dat ze geen algemeen verbod kon opleggen op alle demonstraties ter ondersteuning van de Palestijnen.”



In het Verenigd Koninkrijk is er bezorgdheid over brieven die ministers stuurden om te proberen de politiechefs te beïnvloeden. Er wordt ook gevreesd dat ze zouden worden gebruikt door leiders van scholen en hogescholen als voorwendsel om de vrijheid van meningsuiting of vereniging onwettig te beperken. Amnesty International roept alle politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen in hun taalgebruik en ervoor te zorgen dat hun retoriek geen olie op het vuur gooit.



In Zwitserland zijn komend weekend alle demonstraties in verband met het conflict verboden in Zürich en in het kanton Basel-Stadt. In Bern zijn alle demonstraties verboden.



“Staten zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat mensen vreedzaam uiting kunnen geven aan hun verdriet, zorgen en solidariteit. Met een aantal protesten gepland voor dit weekend roepen we de autoriteiten in heel Europa op om ieders recht om zich te uiten en vreedzaam bijeen te komen te beschermen en te faciliteren”, besluit Esther Major.

Lees ook

Meer nieuws