Afbeelding
Dit was de Schrijfmarathon 2018!
Goed nieuws

Dit was de Schrijfmarathon 2018!

01 april 2019

KRACHT VAN HET GETAL

De Schrijfmarathon brak ook in 2018 alle records. In Vlaanderen verzamelden we bijna 140.000 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen.

Wereldwijd werden er bijna 6 miljoen acties verstuurd. En dat bleef niet zonder effect.

Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Drie maanden na de Schrijfmarathon kunnen we heel wat goed nieuws brengen!

IMPACT

Vitalina Koval – Oekraïne: eindelijk politiebescherming voor vreedzaam protest

Vitalina is het boegbeeld van de Oekraïense LGBTI-gemeenschap. Tijdens een demonstratie op Vrouwendag vorig jaar werd ze door extreemrechtse groeperingen aangevallen. Niemand van de daders werd bestraft. Tijdens de Schrijfmarathon 2018 vroegen we aandacht voor de strijd van Vitalina en eisten we dat zij politiebescherming zou krijgen om veilig haar mensenrechtenwerk te kunnen uitvoeren.

Onze boodschap viel niet in dovemansoren. Dit jaar werden de activisten in Oekraïne goed beschermd door de politie en de veiligheidsmaatregelen werden vooraf met hen overlopen. De volgende demonstraties verliepen zonder incidenten.

Nog maar een deel van de solidariteitsbrieven en -kaarten die Vitalina heeft ontvangen. © Amnesty International Oekraïne

Afbeelding

Gulzar Duishenova – Kirgizië: gelijke rechten voor mensen met een handicap

Een van de vrouwen waarvoor we afgelopen december schreven was activiste Gulzar Duishenova. In 2002 werd zij aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien kan ze niet meer lopen. Ze kwam er al snel achter dat je op ernstige problemen stuit als je in Kirgizië vrouw bent én gehandicapt. Dus besloot Gulzar om de ongelijke behandeling van mensen met een handicap aan te klagen.

Tijdens de Schrijfmarathon vroegen we aan Kirgizië om het VN-Verdrag inzake mensen met een handicap goed te keuren. Die ratificatie volgde in maart 2019 en maakte de weg vrij voor de inclusie van 18.000 personen met een handicap in Kirgizië. Een tastbare vooruitgang in de strijd tegen vooroordelen en misvattingen over mensen met een handicap.

Marielle Franco – Brazilië: 2 verdachten opgepakt in moordzaak

Marielle Franco uit Brazilië zette zich in voor mensenrechten en tegen politiegeweld. Als zwarte, biseksuele vrouw uit een favela of sloppenwijk kwam zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek op voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LGBTI’s. Marielle werd vorig jaar doodgeschoten, maar de moord werd niet onderzocht.

Onze eis in deze Schrijfmarathon-case was om een gedegen onderzoek in te stellen naar de dood van Marielle. In maart 2019 werden dan toch twee ex-agenten gearresteerd. We vragen nu dat er een onafhankelijk onderzoek tegen hen komt en, als er genoeg bewijslast is, dat ze vervolgens voor de rechter worden gebracht.

Monica Benicio, Marielle Franco's partner, voor het muurkunstwerk van Marielle in Lissabon, Portugal. © Fernando Figueiredo Silva

Afbeelding

Pavitri Mahnji – India: opkomen voor het recht op land

Al jarenlang wordt Pavitri uit India bedreigd omdat ze het opneemt tegen twee grote bedrijven. Deze bedrijven kopen onder valse voorwendselen en met dwang grond op om er energiecentrales te bouwen. Zo raakte ook Pavitri’s familie haar land kwijt. Daarop richtten Pavitri en enkele anderen een organisatie op die mensen helpt de bedrijven in kwestie aan te klagen. Pavitri ontvangt veel bedreigingen, maar ze zet moedig haar strijd voort.

Tijdens de Schrijfmarathon vroegen we het hoofd van de lokale politie om Pavitri en haar dorpsgenoten te beschermen. Met succes. Verschillende Indische overheidsinstanties hebben de politie gevraagd welke stappen ze ondernemen om hun burgers te beschermen. Pavitri liet ons weten dat de lokale politie ook rechtstreeks met haar contact opnam. De politie verzekerde haar dat ze haar zou beschermen bij toekomstige intimidaties. Bovendien zijn het aantal intimidaties de afgelopen maanden opmerkelijk verminderd. Ook dat kan worden toegeschreven aan de campagne.

Niet alleen onze concrete eisen, maar ook de vele steunbetuigingen waren een hart onder de riem voor de vrouwen voor wie we schreven.

WERELDWIJD

Wereldwijd kwamen honderdduizenden mensen in actie tijdens de Schrijfmarathon.

In Denemarken, Finland en Duitsland kropen duizenden leerlingen in de pen.

In Chili werd een festival voor jongeren georganiseerd en maakten ze samen een gigantisch lappendeken als steunbetuiging aan de familie van Marielle Franco.

In IJsland werden van alle vrouwen voor wie we schreven foto’s geprojecteerd op de grootste kerk van het land.

De verlichte Hallgrímskirkja tijdens de Schrijfmarathon in Reykjavik, IJsland. © Amnesty International IJsland

Afbeelding

In Benin werd er zelfs een heuse marathon gelopen om de Schrijfmarathon in de kijker te zetten.

In India gebruikten jonge, vrouwelijke bloggers hun social media skills om gerechtigheid te vragen voor Pavitri.

In Nederland gingen sympathisanten met enkele prominente mensenrechtenverdedigers de boer op. Met een mensenrechtentrein deden ze verschillende stations in Nederland aan. Mensen konden tijdens de rit brieven schrijven en een praatje slaan met de activisten.

Schrijvers in de 'Mensenrechtentrein' in Nederland. © Amnesty International Nederland

Afbeelding

In Mexico werd een filmfestival georganiseerd waarbij de bezoekers werden uitgenodigd om petities te ondertekenen.

In Marokko organiseerden verschillende culturele centra en universiteiten ‘open mic’ avonden waarop deelnemers het thema mensenrechten op een creatieve manier vorm gaven.

In de Filipijnen werden actiestandjes ingezet om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Niemand was nog veilig op lokale markten, bibliotheken, kerkdiensten en sportevenementen. Overal kwam je wel een Schrijfmarathonstandje tegen.

IN VLAANDEREN

Afbeelding

En natuurlijk kwam ook jij in actie. Meer dan 700 mensen bestelden in Vlaanderen een schrijfpakket om zelf een Schrijfmarathon te organiseren. Duizenden mensen ondertekenden onze petities. Bibliotheken, scholen, gevangenissen, bedrijven en gemeenten zetten hun beste beentje voor om mensenrechten te verdedigen.

Onze jaarlijkse Kick-off in Antwerpen was een groot succes met honderden bezoekers, een muzikaal programma en vooral heel veel sfeer. Drie prominente mensenrechtenactivisten, Teodora (op onderstaande foto), Yecenia en Vitalina, kwamen op bezoek om het belang van deze campagne aan te tonen. Want zeg nu zelf, een ontmoeting met iemand die dankzij de Schrijfmarathon vrijkwam, doet je toch meteen in de pen kruipen?

lees meer over de schrijfmarathon

Teodora en Anna, activist uit Schilde. Anna schreef in de Schrijfmarathon van 2015 nog voor Teodora. © Frederik Sadones

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws