Afbeelding
De strijd voor Raif Badawi gaat voort in 2020
Actueel

De strijd voor Raif Badawi gaat voort in 2020

08 januari 2020

RAIF BADAWI: een icoon voor de vrijheid van meningsuiting

Vijf jaar geleden werd Raif Badawi uit zijn cel in Saudi-Arabië geleid. Hij wist wat hem te wachten stond, afgaande op de verwondingen bij eerdere celgenoten. Raif stond op het punt om de eerste vijftig van in totaal duizend stokslagen te ontvangen. In het openbaar, voor een joelende menigte, op het plein van de al-Jafalimoskee in Djedda.

Die stokslagen kreeg Raif voor het vreedzaam uiten van zijn mening op een online debatforum dat hij zelf had opgericht, de 'Free Saudi Liberals'. Raif pleitte in zijn blogposts voor waarden als vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en rechten van minderheden. Vanwege zijn 'liberale' opvattingen en zijn kritiek tegen de regering en religieuze gezaghebbenden werd hij veroordeeld voor het 'beledigen van de islam'. Naast de stokslagen kreeg Raif ook 10 jaar cel, 10 jaar reisverbod en een boete van 240.000 euro opgelegd. Amnesty beschouwt Raif als gewetensgevangene. Hij werd gestraft omdat hij vreedzaam voor zijn mening opkwam.

Amnesty voerde de afgelopen jaren intensief actie voor Raif. Onze supporters voerden actie voor Saudische ambassades wereldwijd. Ze hielden wakes, bestookten de Saudische regering met tweets en schreven honderdduizenden brieven om hun solidariteit met Raif Badawi en andere Saudische gewetensgevangenen te tonen. Met succes. Dit internationaal protest en bezorgdheid over zijn gezondheid na die eerste stokslagen hebben de volgende 950 tot nu toe kunnen tegenhouden.

Raif zit echter nog steeds in de cel. En zijn situatie is zeer precair. Zijn straf blijft immers nog steeds gehandhaafd. Bovendien werd Raif midden december in isolement geplaatst en ging ondertussen in hongerstaking tegen deze verstrengde maatregelen.

WALEED ABU AL-KHAIR: MENSENRECHTENADVOCAAT IN DE CEL

Waleed Abu al-Khair is een vooraanstaande advocaat in Saudi-Arabië. Hij stond veel slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij, waaronder ook zijn schoonbroer Raif Badawi. Omwille van zijn werk werd Waleed onder het mom van een anti-terrorismewet veroordeeld tot hallucinante straffen: vijftien jaar cel, een boete van 50.000 euro en een reisverbod van vijftien jaar als hij vrijkomt. Waleed is volgens Amnesty een gewetensgevangene die louter omwille van zijn vreedzaam mensenrechtenwerk werd veroordeeld.

Helaas is de situatie van Waleed ook verslechterd. Waleed werd midden december in isolement geplaatst. Waleed ging net als Raif in hongerstaking als protest tegen deze verstrengde maatregelen.



DE STRIJD VOOR RAIF EN WALEED GAAT VERDER IN 2020

Saudi-Arabië wil de buitenwereld graag doen geloven dat het volop wil inzetten op hervormingen. Die mooie schijn strookt helaas niet met de dagdagelijkse realiteit in het land. De mensenrechtensituatie verslechtert er nog steeds. Naast Raif en Waleed zitten er nog veel andere kritische activisten, mensenrechtenverdedigers, schrijvers en advocaten vast omdat ze hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden. Saudi-Arabië moet er dringend voor zorgen dat de gemaakte beloftes ook realiteit worden.

Amnesty blijft daarom in 2020 actie voeren. Amnesty eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Raif en Waleed en alle andere gewetensgevangenen in Saudi-Arabië.

"Voor alle mensen die actie blijven voeren voor Raif: jullie protest maakt een verschil. Blijf alsjeblieft doorgaan tot Raif vrijkomt. Woorden schieten te kort om iedereen te bedanken."

Ensaf Haidar, vrouw van Raif Badawi

Lees meer

Lees ook

Meer nieuws