Afbeelding
China: Ye Guozhu moet onmiddellijk vrijgelaten worden
Persbericht

China: Ye Guozhu moet onmiddellijk vrijgelaten worden

23 juni 2008

Amnesty International vraagt vandaag de onmiddellijke vrijlating van activist Ye Guozhu. Hij zou vrijgelaten worden op zaterdag 26 juli, maar zal nu opgesloten blijven tot 1 oktober, tot na het einde van de Olympische Spelen.

"Ye Guozhu blijft in de gevangenis zodat hij niet kan opkomen voor mensen zoals hijzelf. Mensen die uit hun huizen gezet werden om plaats te maken voor de Olympische Spelen in Peking", aldus Amnesty International.

"Dit is volledig in strijd met de Chinese belofte om de mensenrechtensituatie te verbeteren voor de start van de Spelen."

Volgens Ye's familie liet de directie van de Chaobai gevangenis via telefoon weten dat ze 26 juli niet naar de gevangenis hoefden te komen. Op 26 juli zou Ye Guozhu vrijgelaten worden en zijn familie zou hem ophalen. De gevangenisdirectie zei dat Ye was weggevoerd door de politie van het district Peking Xuanwu. De politie zei dat ze voor Ye Guozhu zou zorgen zodat hij en zijn familie niet in de problemen komen tijdens de Olympische Spelen. Ye mag pas na 1 oktober 2008 naar huis terugkeren. Ye's familie mocht hem niet bezoeken en weet ook niet waar hij nu wordt vastgehouden.

Amnesty International beschouwt Ye Guozhu als een gewetensgevangene. In 2004 werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf omdat hij zich had verzet tegen de gedwongen uithuiszettingen in Peking om plaats te maken voor de Olympische gebouwen.

In 2006 werd bekend dat Ye gefolterd was tijdens zijn verblijf in de gevangenis. De politie van het district Dongcheng had hem bij de armen omhoog gehangen aan het plafond. Ye zou in de tweede helft van 2005 ook in een andere gevangenis gefolterd zijn.

Lees ook

Meer nieuws