Afbeelding
Catalonië: Spaanse autoriteiten moeten spanning de-escaleren en recht op vreedzaam demonstreren garanderen
Persbericht

Catalonië: Spaanse autoriteiten moeten spanning de-escaleren en recht op vreedzaam demonstreren garanderen

18 oktober 2019

Als reactie op de demonstraties in Barcelona en de rest van Catalonië na het VONNIS VAN HET Spaanse Hooggerechtshof TEGEN 12 Catalaanse politieke leiders en activisten, roept Amnesty International alle autoriteiten op om alle nodige maatregelen te nemen om vreedzame samenkomsten te ondersteunen en alle mensen vrij en veilig hun mening te laten uiten.

“De protesten tot hiertoe waren uitzonderlijk vreedzaam, en hoewel er bepaalde gewelddadige incidenten waren die bepaalde mensen in gevaar brachten, moeten veiligheidsdiensten gematigd optreden. Autoriteiten moeten al het mogelijke doen om niet bij te dragen aan de escalatie van spanningen op straat en moeten altijd proportioneel reageren op geweld," zei Esteban Beltrán, directeur van Amnesty International Spanje.

"We zijn ons bewust van de uitdagingen waarmee veiligheidstroepen worden geconfronteerd, maar buitensporig gebruik van geweld en ongepast gebruik van anti-oproerwapens door de politie is nooit gerechtvaardigd."

Esteban Beltrán, directeur van Amnesty International Spanje

Een team van Amnesty International volgt de situatie ter plekke sinds de demonstraties op 14 oktober begonnen en heeft verschillende gevallen van excessief politiegeweld gedocumenteerd.

Overmatig gebruik van geweld en ongepast gebruik van anti-oproeruitrusting

Amnesty International heeft verschillende gevallen van overmatig gebruik van geweld waargenomen, waaronder ongepast en onrechtmatig gebruik van wapenstokken en andere defensieve uitrusting tegen mensen die geen risico vormden, waaronder journalisten en mensen die al door veiligheidsdiensten onder bedwang gehouden werden, maar nog steeds werden geslagen op het hoofd en bovenlichaam.

Volgens informatie van het Generalitat Department of Health zijn 394 mensen behandeld door hulpdiensten, waaronder 139 leden van de veiligheidsdiensten.

“In situaties als deze, waar zoveel mensen op straat demonstreren, moet het de prioriteit zijn van de autoriteiten om spanningen te reduceren en iedereen die vreedzaam zijn of haar overtuigingen wenst te uiten dit veilig te laten doen”,

Marie Struthers, directeur van Amnesty International Europa

Amnesty International heeft gevallen gedocumenteerd waarin rubberen kogels of kogels van "schuim" op korte afstand worden afgeschoten om de menigte uit elkaar te drijven. Deze kogels werden ook gebruikt in gedeeltelijk afgesloten ruimtes zoals parkeerplaatsen en het gebied rond de luchthaven van Barcelona.

Als gevolg hiervan raakten twee mensen op 14 oktober ernstig gewond op de luchthaven van El Prat. Volgens informatie van het ziekenhuis waar ze werden behandeld, verloor een 22-jarige man zijn oog na beschoten te zijn door een rubberkogel of kogelachtig object van "schuim". Een andere man werd in de testikels geschoten met eenzelfde soort kogel en moest geopereerd worden.

“De manier waarop anti-oproermunitie wordt gebruikt tijdens deze demonstraties is erg zorgwekkend. Het is van essentieel belang dat alle veiligheidsdiensten de internationale principes van noodzakelijkheid en proportionaliteit respecteren. Ze moeten gepast reageren op alle gewelddadige incidenten zodat vreedzame demonstranten kunnen blijven demonstreren,” zegt Marie Struthers, directeur van Amnesty International Europa.

Volgens de internationale standaarden rond het gebruik van geweld door politiediensten, mogen rubberkogels of kogels van "schuim" nooit gebruikt worden tegen vreedzame demonstranten of in situaties waarbij omstaanders gewond kunnen geraken. Door het hoge risico op ernstige letsels mag dit materieel niet gehanteerd worden om menigtes uit mekaar te drijven. Dit soort kogels mag enkel en alleen afgevuurd worden tegen personen die zich schuldig maken aan geweld en wanneer de kogels uitsluitend gericht kunnen worden op deze specifieke individuen. Het gebruik van deze kogels tegen mensenmassa's, willekeurig gebruik, en indirect gebruik door afketsen moeten verboden worden.

Amnesty International constateerde op het terrein ook het gebruik van een politiepraktijk die bekend staat als de "carrousel" - wat inhoudt dat politiebusjes in de richting van een menigte gereden worden, met als bedoeling de menigte uit mekaar te drijven. Amnesty International beschouwt dit als een uiterst gevaarlijk manoeuvre dat schade kan berokkenen aan vreedzame betogers en omstaanders.

"Autoriteiten moeten altijd verzekeren dat een beslissing om de menigte uit mekaar te drijven slechts een laatste middel is dat ingezet wordt, pas wanneer alle andere, minder beperkende middelen niet effectief bleken. Een bevel tot het uiteendrijven van een betoging moet duidelijk aangekondigd worden en mensen moeten voldoende tijd krijgen om zich vrijwillig terug te trekken. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot het geweld en de weerstand die men ondervindt tijdens het protest. Indien het gebruik van geweld noodzakelijk blijkt te zijn, moeten de veiligheidstroepen vermijden dat personen die zich passief verzetten gewond geraken", zegt Adriana Ribas, Amnesty's coördinator voor Catalonië.

Lees ook

Meer nieuws