Afbeelding
Amnesty roept op om wet over majesteitsschennis te schrappen
Persbericht

Amnesty roept op om wet over majesteitsschennis te schrappen

15 maart 2021

Spanje en België moeten wetten die het beledigen van het Koningshuis bestraffen, schrappen uit hun strafwet. Dat zegt Amnesty International in een vandaag verschenen statement naar aanleiding van een uitleveringszaak tegen een Spaanse rapper.

De Spaanse rap-muzikant Valtonyc (Josep Arenas Beltran) werd in 2012 in Spanje veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor zijn songteksten. Het Spaanse gerecht veroordeelde hem voor ‘verheerlijken van terrorisme’, ‘bedreigingen’ en het beledigen van het Koningshuis. De man vluchtte in 2018 naar België en verzet zich tegen zijn uitlevering naar zijn thuisland.

Amnesty International beschouwt de veroordeling van de man als strijdig met de vrijheid van meningsuiting en benadrukt dat die vrijheid er ook is voor zaken die beledigen, choqueren of verontrusten.

Het Belgische gerecht bepaalt of het uitleveringsverzoek kan worden ingewilligd en of het strookt met de Belgische wetten en verplichtingen. Volgens Amnesty International strookt het Spaanse verzoek niet met de mensenrechten.

Een cruciale vraag bij de afweging is de vereiste van de dubbele strafbaarstelling: België kan geen mensen uitleveren als hetgeen waarvoor ze worden vervolgd of gestraft in België zelf geen misdrijf is.

Eerdere beslissingen in de uitleveringszaak tegen Valtonyc lijken aan te tonen dat voor ‘verheerlijking van terrorisme’ en voor de vorm van bedreiging waarvoor Valtonyc werd veroordeeld geen Belgisch equivalent bestaat.

De vraag of België rekening mag houden met een oude wet over majesteitsschennis, is dus cruciaal voor de uitlevering van de man en ligt momenteel voor bij het Grondwettelijk Hof. Amnesty noemt de wet een onnodige en ontoelaatbare inperking op de vrije meningsuiting en roept de Belgische en Spaanse wetgevers op om dergelijke wetten te schrappen.

Amnesty International is verheugd over een wetsvoorstel dat hierover al werd ingediend in de Belgische Kamer.

Amnesty International roept Spanje ook op om het arrestatiebevel tegen Valtonyc in te trekken en om zijn wetten in lijn te brengen met de mensenrechten.

Lees het volledige statement hier

Lees ook

Meer nieuws