Afbeelding
10 overwinningen om te vieren
Goed nieuws

10 overwinningen om te vieren

15 augustus 2019

WE ZIJN NOG MAAR HALVERWEGE 2019 EN ER IS AL ZOVEEL TE VIEREN! HIERONDER VIND JE PER MAAND ENKELE VAN DE GROTE SUCCESSEN voor MENSENRECHTEN DIT JAAR. EN DAT ALLEMAAL DANKZIJ ONZE FELLE CAMPAGNES EN DE ONOPHOUDELIJKE STEUN VAN AMNESTY-SUPPORTERS. BEDANKT!

december

Februari

Afbeelding

educatie voor rohingya-kinderen

In januari kondigde de Bengaalse regering hun voornemen aan om scholings- en opleidingsmogelijkheden te bieden aan Rohingya-vluchtelingenkinderen. Die beslissing kwam twee en een half jaar nadat de Rohingya gedwongen waren te vluchten voor een campagne van etnische zuivering in Myanmar. Het betekende een grote overwinning voor Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties, die campagne hebben gevoerd voor onderwijs voor de bijna een half miljoen Rohingya-kinderen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh. “Dit is een belangrijke en zeer positieve toezegging van de Bengaalse regering. Daarmee krijgen kinderen toegang tot onderwijs en kunnen zij hun dromen voor de toekomst najagen. Ze hebben al twee schooljaren verloren en kunnen het zich niet veroorloven nog langer niet naar school te gaan”, zegt Saad Hammadi, Amnesty International's Campaigner in Zuid-Azië.

Hakeem al-Araibi eindelijk thuis

Na 76 dagen gevangenschap in Thailand kon vluchteling en voetballer Hakeem al-Araibi op 12 februari naar zijn huis in Melbourne terugkeren. De in Bahrein geboren voetballer werd op 27 november 2018 aangehouden bij zijn aankomst in Bangkok, wegens een foutieve kennisgeving van Interpol. Amnesty en andere organisaties lanceerden een campagne om de voetballer - een vreedzame en uitgesproken criticus van de Bahreinse autoriteiten - te bevrijden. Die campagne groeide uit tot de #SaveHakeem-beweging, een beweging verspreid over drie continenten en gesteund door tal van voetballers, atleten en beroemdheden. In totaal steunden meer dan 165.000 mensen de campagne.

Afbeelding

februari

April

op weg naar legale abortus in argentiNIë

In Argentinië maakte de onlangs aangetreden Argentijnse president Alberto Fernández zijn belofte waar om stappen te ondernemen om abortus te legaliseren en hij zei dat hij een wetsvoorstel daartoe zou indienen. Dit volgt op jarenlange campagnes door voorvechters van vrouwenrechten, waaronder Amnesty International. Mariela Belski, uitvoerend directeur van Amnesty International Argentina, zei: “Het congres moet nu luisteren naar de eisen van tienduizenden vrouwen die hebben gevochten om controle te krijgen over wat ze met hun lichaam doen. Het wordt tijd dat Argentinië toetreedt tot de lijst van landen waar abortus is gelegaliseerd en er een einde komt aan clandestiene abortussen.”

Afbeelding

“Wij juichen Esther Kiobel, Victoria Bera, Zegen Eawo en Charity Levula toe. Het is alleen vanwege hun moed en doorzettingsvermogen dat we zover zijn geRAAKT.”

Mark Dummett, Onderzoeker Bedrijfsleven en Mensenrechten

April

Juni

Afbeelding

solidariteit met mensen op de vlucht

Begin mei sprak een Franse rechtbank een boer vrij die werd vervolgd voor het helpen van asielzoekers. In 2017 werd Cédric Herrou veroordeeld voor het verlenen van hulp bij illegaal rondtrekken, verblijf en binnenkomst van vluchtelingen en migranten aan de Frans-Italiaanse grens. De zaak van Cedric was tekenend voor de manier waarop daden van solidariteit in heel Europa strafbaar werden gesteld. Na zijn vrijspraak zei Amnesty-onderzoeker Rym Khadraoui:"Dit is niet alleen een overwinning voor gerechtigheid, maar ook voor gezond verstand. Cédric Herrou deed niets verkeerds, hij handelde slechts uit solidariteit met mensen die onder zware omstandigheden door Europese staten in de steek werden gelaten. De betekenis van de beslissing van vandaag zal tot ver buiten deze rechtszaal worden gevoeld."

Juli

Augustus

Afbeelding

HERVORMINGEN in Saudi-Arabië Aangekondigd

Al decennialang voert Amnesty campagne tegen de ongebreidelde discriminatie van vrouwen in Saudi-Arabië en het repressieve systeem van mannelijke voogdij. In augustus kondigde Saudi-Arabië ingrijpende hervormingen aan die enkele van de belangrijkste beperkingen voor vrouwen moeten versoepelen, waaronder het recht op het verkrijgen van een paspoort, zodat vrouwen voortaan zonder toestemming van een mannelijke voogd kunnen reizen. De aangekondigde hervormingen zullen vrouwen ook het recht geven om zelf huwelijken, echtscheidingen, geboorten en sterfgevallen aan te geven en uittreksels van familieregisters op te vragen. Hoewel Amnesty deze veranderingen toejuicht, zitten de activisten die campagne voeren voor vrouwenrechten vandaag nog steeds gevangen en moeten we alles op alles blijven zetten om hen vrij te krijgen.

teken de petitie

Lees ook

Meer nieuws