Iran: laat de demonstranten vrij

Petitie

Iran: laat de demonstranten vrij

129 / 5.000 handtekeningen

Als deel van een gewelddadig en dodelijk optreden hebben de Iraanse autoriteiten willekeurig duizenden demonstranten gearresteerd. Zij lopen nu het risico gefolterd en mishandeld te worden.

Eis de vrijlating van de demonstranten die arbitrair gearresteerd zijn!


In november 2019 brak er nationaal protest uit in Iran, nadat de regering een enorme stijging van de benzineprijzen aankondigde. Veiligheidstroepen beantwoordden de protesten met dodelijk geweld en schietpartijen. Waarschijnlijk kwamen honderden mensen om, onder hen ook kinderen. Duizenden anderen raakten gewond.

De autoriteiten hebben duizenden demonstranten, journalisten, mensenrechtenverdedigers en studenten gearresteerd. Daarmee willen ze voorkomen dat zij zich uitspreken over de meedogenloze onderdrukking in Iran. Kinderen vanaf 15 jaar werden gearresteerd en vastgehouden samen met volwassenen in gevangenissen die bekend staan omdat er gefolterd wordt. De gevangenen werden onderworpen aan foltering en andere vormen van mishandeling. Ze werden geslagen, geschopt en gegeseld door veiligheidstroepen. Velen worden de toegang tot hun familie en advocaten ontzegd.

Slachtoffers en ooggetuigen hebben gezegd dat veiligheidstroepen ziekenhuizen en medische centra in het hele land binnenvielen, gewonde demonstranten arresteerden en naar detentiecentra overbrachten. Daardoor werd hen de toegang tot potentieel levensreddende medische zorg ontzegd. De Iraanse autoriteiten mogen niet doorgaan met deze brutale repressiecampagne.

Onderteken de petitie en eis de vrijlating van degenen die arbitrair in Iran worden vastgehouden.


Kom nu in actie en roep het hoofd van de rechterlijke macht van Iran op om gevangenen te beschermen tegen foltering en andere vormen van mishandeling, onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle gevangenen vrij te laten en ervoor te zorgen dat VN-deskundigen onmiddellijk toegang krijgen tot detentiecentra en gevangenissen en tot families van de gedode en gearresteerd mensen  en om een op feiten gebaseerd onderzoek te doen.

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel