Schrijfmarathon: schrijf voor Idris uit Pakistan

Petitie

Schrijfmarathon: schrijf voor Idris uit Pakistan

133 / 5.000 handtekeningen

Ontvoerd omdat hij verdwijningen in kaart brengt

WIE? Idris Khattak (55), mensenrechtenactivist en vader van twee dochters

WAAROM SCHRIJVEN WE?

Idris wordt gevangengehouden op een geheime locatie voor zijn werk als mensenrechtenactivist. Hij kan beschuldigd worden van spionage, wat een celstraf tot 14 jaar of zelfs de doodstraf kan betekenen. De Pakistaanse autoriteiten moeten vrijgeven waar Idris zich bevindt, hem in beschuldiging stellen van een internationaal erkend misdrijf of hem onmiddellijk vrijlaten. 

WAT IS ER AAN DE HAND?

Zijn dochters omschrijven hem als een ‘enthousiaste maar vreselijke’ kok. Idris is een man met vele interesses. Hij spreekt vloeiend Russisch, is een boekenwurm en maakt graag eens een praatje met zijn kippen. Idris is daarnaast Pakistans grote expert in gedwongen verdwijningen. Jarenlang documenteerde hij deze verschrikkelijke misdrijven voor Amnesty International en Human Rights Watch. In een wrede twist van het lot verdween hij nu zelf. 
Op 13 november 2019 was Idris op weg naar huis wanneer zijn huurwagen onderschept werd. Sinds dat moment verdween Idris en wordt hij vastgehouden op een geheime locatie. De Pakistaanse autoriteiten hanteren gedwongen verdwijningen om mensenrechtenactivisten en andere kritische stemmen het zwijgen op te leggen.
Met de hulp van Amnesty begon Talia, zijn 20-jarige dochter, de strijd voor de terugkeer van haar vader en haar moed loonde! In juni gaven de autoriteiten eindelijk toe dat ze haar vader in hechtenis hadden en dat hij aangeklaagd zou worden onder de ‘Official Secrets Act’. De autoriteiten gaven echter nog steeds niet aan waar Idris vastzit. 
Idris’ familie vreest dat hij veroordeeld zal worden voor spionage. Daarvoor kan hij veertien jaar gevangenis of zelfs de doodstraf krijgen.

ONZE OPROEP

Eis dat de Pakistaanse eerste minister Idris vrijlaat of hem in beschuldiging stelt van een internationaal erkend misdrijf, en een eerlijk proces bewerkstelligt. De autoriteiten moeten daarnaast meteen vrijgeven waar Idris zich bevindt.

verstuur mijn brief

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon