Schrijfmarathon: schrijf voor Gustavo uit Chili

Petitie

Schrijfmarathon: schrijf voor Gustavo uit Chili

2.758 / 5.000 handtekeningen

Blind door politiegeweld

WIE? Gustavo Gatica (22), student psychologie

WAAROM SCHRIJVEN WE?

Gustavo Gatica werd blind aan beide ogen door buitensporig politiegeweld. Dit gebeurde toen hij mee protesteerde tegen de stijgende prijzen en ongelijkheid in zijn land. Gustavo heeft het recht om in alle veiligheid vreedzaam te kunnen protesteren

WAT IS ER AAN DE HAND?

Eind vorig jaar protesteerden honderdduizenden Chilenen wekenlang tegen aangekondigde prijsverhogingen voor o.a. het openbaar vervoer en de toenemende ongelijkheid in het land. 
Ook Gustavo ging de straat op. Tijdens een protest in november 2019 gebruikte de politie rubberkogels om de demonstranten uiteen te drijven, waarbij Gustavo in zijn gezicht getroffen werd. Hij raakte blind aan beide ogen. ‘Ik gaf mijn ogen opdat mensen wakker worden’, zegt Gustavo.
Uiteindelijk werd één politiecommandant verantwoordelijk gesteld voor de aanvallen en de verblinding van Gustavo, maar we laten niet los tot alle verantwoordelijke bevelhebbers onderzocht worden.

ONZE OPROEP

We roepen het openbaar ministerie van Chili op om snel een grondig en onafhankelijk onderzoek te voeren naar de schietpartij en Gustavo een schadevergoeding te geven.

verstuur mijn brief

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon
hier niet op duwen