Bescherm mensen op de Griekse eilanden tegen coronavirus

Petitie

Bescherm mensen op de Griekse eilanden tegen coronavirus

10.261 / 15.000 handtekeningen

UPDATE 11/05/2020

Op vrijdag 8 mei besliste het kabinet van Minister De Block dat België 18 kinderen en jongeren zou overbrengen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat zijn 18 kinderen en jongeren zonder ouders of voogd die hier een warme thuis zullen krijgen. Dat is zonder meer een stap in de goede richting. Het resultaat van een mooie samenwerking van alle mensen en organisaties die zich tijdens deze lockdown solidair toonden met mensen op de vlucht. 

Maar er blijven nog veel andere kwetsbare mensen achter in de kampen voor mensen op de vlucht. Ook zij moeten zo snel mogelijk overgebracht worden naar aangepaste accommodatie op het Griekse vasteland en andere Europese landen


Terwijl de wereld zich schrap zet voor de COVID-19 pandemie, worden de risico’s voor duizenden mensen en kinderen in overvolle kampen op de Griekse eilanden met het uur groter. De gevolgen van het coronavirus zullen er catastrofaal zijn. Dit is het gevolg van het Europese beleid.

Roep daarom België op om samen te werken met de Griekse regering om mensen op de vlucht te beschermen tegen de pandemie, en hen in veiligheid te brengen.

De levensomstandigheden voor vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden zijn onmenselijk. Op 22 maart verbleven er ongeveer 37. 000 mensen in kampen die slechts een totale capaciteit hebben voor 6. 095 personen. Mensen moeten er uren aanschuiven voor voedsel en leven er in schamele tenten of containers zonder verwarming. Afstand houden en je handen wassen is onmogelijk in de overvolle kampen met onvoldoende water en zeep. Er is een schrijnend tekort aan medisch- en zorgpersoneel.

Als er een COVID 19- uitbraak komt in de kampen, zal dit leiden tot vele doden. Doden die voorkomen hadden kunnen worden. 

De Griekse overheid, de EU en de lidstaten moeten onmiddellijk maatregelen nemen door mensen uit de kampen over te brengen naar gepaste opvangfaciliteiten op het vasteland en in andere EU-landen. Ook België moet een eerlijk aandeel van de verantwoordelijkheid opnemen, onder meer door een aantal kwetsbare mensen over te brengen naar België.

Kom nu in actie en teken de petitie gericht aan premier Sophie Wilmès en aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
hier niet op duwen